Tornado laat spoor van vernieling achter in Rheden en op de Veluwe

VIDEORHEDEN - Tijdens de storm van afgelopen nacht is er een tornado over Rheden en de Veluwe getrokken, die een spoor van vernieling achterliet. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Reinout van den Born van het Wageningse weerbureau MeteoGroup volgde het spoor van de tornado. Hij verwacht dat de tornado van de categorie F1 is, een lichte variant, met windsnelheden tussen de 100 en 180 kilometer per uur.

Het lijkt erop dat de windhoos zich op het voetbalveld van Rheden heeft ontwikkeld en vervolgens via weilanden naar de Veluwse heuvelrug is getrokken. 

Quote

Het is zó indrukwek­kend, mensen zijn de kluts kwijt. Ze noemen het onheilspel­len­de geluid dat een tornado maakt.

Reinout van den Born, MeteoGroup
Stormschade na de tornado in Rheden.
Volledig scherm
Stormschade na de tornado in Rheden. © DG

,,Er is veel schade aan daken, maar wat me ervan overtuigt dat het een windhoos is geweest, zijn de kapotte autoruiten in Rheden. Die ontstaan, doordat er in de slurf van de tornado een lagere luchtdruk is dan daarbuiten. De ruimte in de auto kan zich niet aan die lage luchtdruk aanpassen, omdat de auto afsloten is. Dan springen de ruiten.”

Ook daarna is het bewijs overduidelijk, voor Van den Born. ,,We zien een spoor van 50 tot 100 meter breed waarin de toppen uit de bomen zijn gedraaid. Ze liggen alle kanten op.” Dat alles kriskras door elkaar ligt, tekent het werk van een tornado. 

Alsof een trein voorbij raast

Kortgeslagen gras in het spoor van de tornado
Volledig scherm
Kortgeslagen gras in het spoor van de tornado © Reinout van den Born/MeteoGroup

In het getroffen gebied is ook te zien dat het gras kortgeslagen is door de zuigende werking van de tornado. Even verderop is het gras nog gewoon lang.

Het spoor van de tornado strekt zich uit over een gebied van 4 tot 5 kilometer. 

Volgens Van den Born zijn mensen die de tornado meemaakten flink onder de indruk van wat ze hebben meegemaakt. ,,Het is zó indrukwekkend, mensen zijn de kluts kwijt. Ze noemen het onheilspellende geluid dat een tornado maakt. Alsof er een trein voorbij raast.”

Levensgevaarlijk

Het is opmerkelijk hoe de windhoos zich langs de huizen heeft verplaatst. ,,Soms staan er potjes onaangeroerd op tafel, maar liggen een meter verderop de bomen om.”

Tornado’s zijn geen vreemd verschijnsel in Gelderland. Ook de Veluwe werd vaker getroffen. Op 23 augustus 1950 trok de zwaarste tornado van de vorige eeuw over het natuurgebied. Het schadespoor was toen op sommige plekken 1500 meter breed. Tornado’s die veel schade en zelfs doden eisten, dateren van 1925 (Borculo), 1927 (Neede) en Tricht (1967).

Afgelopen nacht werd ook Bocholt, net over de grens bij Dinxperlo, getroffen door een tornado. Die wordt geclassificeerd in de categorie F2, met 180 tot 200 kilometer per uur zwaarder dan die in Rheden. Er zou één (licht)gewonde zijn gevallen, meldt de Duitse krant Rheinische Post. De ravage is enorm. Auto’s en daken werden opgetild en neergesmeten. Het was een levensgevaarlijke situatie.

Voor de komende avond en nacht wordt er opnieuw zwaar weer verwacht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.