De rechtbank in Arnhem.
Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Tot 6 jaar geëist voor Arnhemse kopstukken in 'eredivisie' van georganiseerde criminaliteit

ARNHEM – Drie Arnhemmers van 53, 49 en 42 jaar die volgens het Openbaar Ministerie (OM) vanuit growshop Hydro De Beemd aan de Florijnweg in Velp miljoenen met hennepteelt verdienden, moeten 6, 6 en 5 jaar cel krijgen. Dat eiste de officier van justitie woensdag voor de Rechtbank Gelderland. 

Het OM eist de straffen voor het bedrijfsmatig financieren en exploiteren van talloze wietkwekerijen in Gelderland tussen 2007 en 2015 en het witwassen van de winst.

Informante

Volgens de officier van justitie bepaalden de 53-jarige en 49-jarige verdachte welke grote locaties voor kwekerijen geschikt waren. Ze lieten die panden huren, regelden legale bedrijvigheid als dekmantel en financierden de bouw en inrichting met installaties en stekken. De organisatie had daarvoor vaste dienstverleners en leveranciers en regelde ook de knippers en het drogen en vervoeren van de oogst en de verkoop, aldus de aanklager woensdag.

Ook bediende de organisatie zich volgens de officier van een informante bij de politie en zouden medewerkers van de ARA afvaldienst zijn betaald om hennepresten af te voeren.

Het geheel zou professioneel, langdurig en grootschalig zijn gerund. De 42-jarige had volgens het OM een iets kleinere rol in de organisatie en hoorde daarom ook een lagere straf. Hij zou meer zelfstandig eigen kleinere kwekerijtjes hebben bestierd.

De kwekerijen in het dossier stonden in Epe, Biddinghuizen, Zutphen, Oosterbeek, Arnhem, Winterswijk, Duiven, Vianen, Deventer en Wolfheze.

Miljoenen op bankrekeningen

De aanklager schat dat er tientallen miljoenen winst zijn gemaakt in de ‘ondernemingsjaren’ van Hydro De Beemd. De twee broers van 53 en 42 lieten familieleden het geld verstoppen of wegsluizen naar een oom in Turkije, denkt het OM, die daar in korte tijd veertien stukken vastgoed op zijn naam zette en in de geschetste jaren miljoenen op bankrekeningen stortte.

Een ander familielid van de broers kocht – terwijl er niet zoveel inkomen was - een stuk grond van 575.000 euro dat wel eens twee miljoen waard kan worden als bebouwing wordt toegestaan. De vader van de twee zette een zomerhuis in Turkije op zijn naam dat volgens het OM met het wietgeld is betaald.

Ruim een ton in een tent gerold

De 49-jarige verdachte, inmiddels verhuisd naar Spanje, probeerde een stuk van zijn winst te verhullen met onder meer de aankoop van een duur chalet in Doornenburg zo vindt de aanklager aangetoond. Maar ook lag er bijvoorbeeld 1,2 ton opgerold in een tent bij zijn moeder op zolder in Bemmel.

De officier van justitie vindt dat de organisatie tot de eredivisie van de georganiseerde criminaliteit behoort, met daarbij aangetekend er minder geweld aan deze organisatie lijkt te kleven dan elders. Wel hadden alle drie de verdachten een vuurwapen thuis.

Donderdag volgt het verweer van de verdachten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.