Volledig scherm
Zoon en vader Courbois. © Erik van 't Hullenaar

Vader en zoon Courbois, jazz en hardrock, op één podium

ELLECOM - Twee werelden komen zondagmiddag in de Kapel in Ellecom samen: jazz en hardrock op één podium. De Arnhemse grootmeester op drums Pierre Courbois vertegenwoordigt de jazz en zijn zoon Barend, op elektrische bas, de hardrock. Het tweetal wordt vergezeld door de jonge gitarist Timo Somers. 

Barend Courbois (51) is een veelgevraagd studiomuzikant. ,,Aan ongeveer 70 cd’s heb ik ondertussen meegedaan”, zegt hij. Verder is hij om de paar jaar ‘on tour’ met de Duitse rockband Blind Guardian. In die hoedanigheid speelt hij in stadions overal ter wereld. Vorig jaar baste hij bovendien tijdens de Europese tournee van de band van Vinny Appice, de laatste drummer van Black Sabbath. ,,Tussen 2015 en 2017 heb ik in 280 shows gestaan.”

Jaloers

,,Ik ben wel eens jaloers”, zegt vader, die zijn zoon op de voet volgt. Maar ook Pierre (78) heeft als jazzdrummer heel wat van de wereld gezien. Als is dat lang geleden. Barend weet nog goed dat zijn vader vroeger vaak maanden van huis was. ,,Ik keek dan als jongetje samen met mijn moeder op de kaart waar hij was. Calcutta, Tokio, New Delhi, Pakistan, Afghanistan. Daarom ben ik zo goed in aardrijkskunde, denk ik.”

Pierre doet het nu rustig aan. Gemiddeld een keer per week speelt hij nog, al zou dat best wat vaker mogen zijn. ,,Maar sinds de crisis is er nergens geld meer”, constateert hij.

Als het in hun beider agenda’s past, treden ze heel graag samen op. Het trio Courbois-Somers-Courbois bestaat nu ongeveer een jaar. Het optreden in Ellecom is het achtste in een reeks van tien. Vader en zoon voelen elkaar muzikaal uitstekend aan. Dezelfde genen, zeggen ze. Barend: ,,Mijn vader is de enige drummer bij wie ik nooit achterom hoef te kijken. Ik weet precies wat hij gaat doen.” En Pierre over Barend: ,,Hij speelt bas als een drummer, hij heeft heel veel gevoel voor ritme.”

Timing

Met plezier constateert Pierre dat Barend en hij exact dezelfde timing hebben. ,,Ook mijn overleden zus Kitty, die actrice was, had die timing. Ik merkte dat op toen ze een keer een gedicht voorlas. Ja, dat is de bloedband.”

Voor het genre dat Courbois-Somers-Courbois ten gehore brengt is nog geen mooie naam bedacht. Barend omschrijft: ,,We doen rockdingen op een jazzmanier en jazzdingen op een rockmanier.” Beiden zijn niet zo van de hokjes. En eenkennig zijn ze al helemáál niet. In huize Courbois komt van alles uit de luidsprekers van de cd-speler: jazz, klassiek, rock, muziek uit India of uit Indonesië. Senior: ,,Er zijn maar twee soorten muziek: goeie en slechte.”

Trio Courbois-Somers-Courbois speelt komende zondag in de Kapel in Ellecom, Zutphensestraatweg 1. Aanvang 15 uur; entree 12 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.