Een archieffoto van een concert met Rosanne Phillipens en Paolo Giacometti in de Grote Kerk in Velp.
Volledig scherm
Een archieffoto van een concert met Rosanne Phillipens en Paolo Giacometti in de Grote Kerk in Velp. © Boekhandel Jansen & De Feijter

Velps avondje uit gegarandeerd: nieuwe stichting neemt organisatie over

VELP - De culturele evenementen van boekhandel Jansen & De Feijter in Velp worden vanaf nu georganiseerd door een stichting. Jeroen Dijsselbloem die over de eurocrisis komt vertellen. Violiste Rosanne Phillipens die een concert komt geven. Schrijver Jan Brokken die de achtergronden van zijn nieuwste boek uit de doeken komt doen. Bijeenkomsten met een dergelijke allure vind je doorgaans in grotere steden, maar ook in Velp zijn ze heel gewoon geworden. 

Dat komt door Walter Jansen en Anneke de Feijter. Sinds de opening van hun boekhandel in 1998, halen zij schrijvers en andere cultuurdragers naar Velp. Hun zaak is het culturele hart van het dorp geworden. 

Stichting neemt de organisatie over

,,Onze bijeenkomsten zijn niet meer weg te denken en daarom hebben wij de verantwoordelijkheid ervoor overgedragen aan een stichting", vertelt Walter Jansen. ,,Zo garanderen we de continuïteit. Zouden wij er om een of andere reden niet meer zijn, wat overigens niet de bedoeling is, dan kunnen de lezingen, filmvoorstellingen en concerten gewoon doorgaan."

Quote

Onze bijeenkom­sten zijn niet meer weg te denken en daarom hebben wij de verantwoor­de­lijk­heid ervoor overgedra­gen aan een stichting.

Walter Jansen

Voorzitter van de stichting is Velpenaar Paul Metz, die samen met Peter Zuidema, Rudy van Onzen, Annemiek Verhoeven en Caro de Feijter (dochter van) het bestuur vormt. ,,Met vijftien vrijwilligers houden we jaarlijks circa tachtig activiteiten", vertelt hij. ,,Meestal zijn die in de boekhandel, maar bij erg veel publiek gaan we naar de Grote Kerk."

Geen commerciële bedoelingen

Walter Jansen erkent dat hij bij lezingen van schrijvers met een boekenkraam achterin zit. ,,En ik hoef op dit moment geen betaalde medewerkers meer bij activiteiten present te laten zijn", zegt hij. Toch benadrukt hij dat het geen zakelijke overwegingen zijn die hem de culturele evenementen van de boekhandel hebben doen splitsen. ,,Dit is zo'n succes geworden, dit moet los staan van ons. Waarom zouden wij de wijsheid in pacht hebben?"

Boekhoudingen strikt gescheiden

Paul Metz vertelt dat de boekhoudingen van de boekhandel en van de Stichting Cultureel Podium Jansen & De Feijter strikt gescheiden zijn. Walter Jansen is alleen nog onbezoldigd directeur. Ook de evenementen Theater aan Huis, Muziek aan Huis, de Geërfdenconcerten, de buurtlezingen (van Velpenaren voor Velpenaren) en het filosofisch café vallen onder de stichting.

Een vriendenkring van maximaal honderd vrienden (er zijn er nu tachtig) ondersteunt de stichting met minimaal 40 euro per lid per jaar. Op 18 oktober treedt dichter Levi Weemoedt op voor dit exclusieve gezelschap.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.