De Rhedense wethouder Marc Budel (CDA).
Volledig scherm
De Rhedense wethouder Marc Budel (CDA). © Marc Pluim

Vergeefse motie van treurnis tegen wethouder Budel om kwestie Theothorne Dieren

DE STEEG - De partijen SP en GPRB hebben dinsdagavond in de Rhedense gemeenteraad wethouder Marc Budel (CDA) zonder succes bedreigd met een motie van treurnis. De rest van de gemeenteraad stemde er niet in mee. Aanleiding was het voortbestaan van de schouwburgzaal van Theothorne in Dieren, die volgens SP en GPRB in gevaar is door de nieuwe gemeentelijke podiumregeling.

SP en GPRB vrezen dat het einde van de schouwburg er door de invoering van de nieuwe podiumregeling hoe dan ook aankomt. Tot op heden wordt de schouwburg per voorstelling rechtstreeks gesubsidieerd door de gemeente. Maar in de nieuwe regeling (die ook geldt voor Kastanjelaan 13 en Studio 26 in Velp) gaat het geld naar de clubs die er voorstellingen houden: Filmhuis Dieren, Theater Rheder Art en tien amateurkunstverenigingen. Zij kunnen dan zelf de schouwburg afhuren. 

Vloed ziet er geen heil in

Exploitant Maurice Vloed van Theothorne ziet hier geen heil in. De clubs kunnen immers ook naar een andere zaal gaan of door omstandigheden afzien van het houden van voorstellingen. Hij heeft daarom de huur van het complex bij eigenaar Henk Reusink opgezegd. Ook het feit dat de huur van het horecagedeelte omhoog is gegaan, speelt daarbij overigens een rol.

SP en GPRB stellen zich vierkant op achter Vloed. Eerst hebben zij geprobeerd de podiumregeling van tafel te krijgen. Aangezien dat niet lukte, hebben zij dinsdag gepoogd de regeling flexibel te maken: zou Theothorne ten onder dreigen te gaan, dan moet de regeling tussentijds gewijzigd kunnen worden. Maar ook hier stemde de rest van de raad niet in mee. 

Raad vindt het juist een goed idee

De meerderheid van de raad vindt het immers juist een goed idee om voorstellingen te subsidiëren, geen zalen. Exploitanten als Vloed hebben zelf de verantwoordelijkheid hun bedrijf rendabel te maken door op de resterende avonden lucratieve evenementen en voorstellingen binnen te halen. Volgens de meerderheid in de raad moet dat kunnen.

SP en GPRB  vinden dat de wethouder hun tussentijds slecht heeft geïnformeerd en zelfs onheus heeft bejegend. Zij stelden een motie van treurnis aan de orde, maar deze haalde het niet. Budel zei toe met alle betrokken partijen in gesprek te blijven met de bedoeling tot een oplossing te komen. Hij vertelde ook dat hij weet had van een partij die interesse zou hebben in de overname van de exploitatie van Theothorne. Wie dat is, wil hij niet zeggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.