Volledig scherm
Winkelen op de Groenestraat in Rheden. In de toekomst ook op zondagochtend? © Gerard Burgers

Vers broodje op zondag inzet van nieuw onderzoek door VVD en D66 Rheden

DE STEEG - Een tegenvaller voor de Rhedense afdelingen van VVD en D66. Lang niet iedereen die heeft meegedaan aan hun onderzoek naar de winkelsluitingstijden, wil de winkels ook op zondagochtend open hebben. De uitslag is ongeveer half-half. Daarom komt er vervolgonderzoek.

In Rheden mogen de winkels sinds februari 2014 op zondag open zijn. Voordien bestond er in de gemeente alleen een beperkt aantal koopzondagen per jaar. De meerderheid in de gemeenteraad koos er indertijd echter wel voor de rust op zondag in de ochtenduren te handhaven. Vandaar dat zaken dan alleen 's middags open mogen zijn, van 12.00 tot 19.00 uur. In de praktijk maken daar trouwens zo goed als alleen supermarkten gebruik van.

Vers broodje zit er nog altijd niet in

Gevolg is dat een vers broodje op zondagochtend in de gemeente Rheden nog altijd niet tot de mogelijkheden behoort. VVD en D66 zouden hier het liefst iets aan doen. Om te beginnen hebben ze daarom een onderzoek gedaan onder het winkelend publiek. Maar dat levert geen eenduidig beeld op. 

Tijdens straatinterviews die leden van beide partijen gehouden hebben in Dieren, Rheden en Velp, bleek een kleine meerderheid geen behoefte te hebben aan winkelen op zondagochtend. Al wilde een meerderheid van deze straatrespondenten wel toegeven gebruik van deze openstelling te zullen maken, als ze er zou komen. 

Een online enquête leverde dan weer een meerderheid op van mensen die op zondag wél een warm broodje willen. 

Ook mening van winkeliers en toeristen is belangrijk

Zowel in de straatinterviews als bij de online enquête hebben veel respondenten aangegeven ook veel waarde te hechten aan de mening van de winkeliers zelf en ook van toeristen. Als bakkers geen zin hebben om op zondag te bakken, blijft dat warme broodje immers nog steeds een illusie. Zonder instemming van de winkeliers, heeft een debat over zondagopenstelling geen zin.

VVD en D66 hebben nu besloten een vervolgonderzoek te doen, waarbij zij ook andere doelgroepen dan het winkelend publiek aan bod willen laten komen. Pas daarna beslissen zij of zij de zaak opnieuw in de gemeenteraad aan de orde zullen stellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Muziek aan Huis in Velp en Rozendaal óók in kasteel en koeienstal
    PREMIUM

    Muziek aan Huis in Velp en Rozendaal óók in kasteel en koeienstal

    VELP/ROZENDAAL - ‘Muziekfestival in 30 huiskamers’, lonkt de kop op de voorpagina van de festivalkrant. Het getal van 30 klopt. Maar het zijn niet alleen huiskamers waarin op zondagmiddag 27 oktober in Velp en Rozendaal wordt gemusiceerd in het kader van Muziek aan Huis. Op de lijst van locaties waar de solisten, duo’s en grotere ensembles optreden, staan ook een koeienstal en Kasteel Rosendael. Daarnaast bieden enkele woon-zorginstellingen een podium.

Arnhem e.o.