Volledig scherm
Wietplanten, foto ter illustratie. © ANP

Vivare mag Rhedense hartpatiënt uit huis zetten na vondst wietkwekerij

RHEDEN/ ARNHEM - Schrijnend maar onvermijdelijk. Zo luidde kort samengevat het vonnis van de Arnhemse kortgedingrechter, die daarmee de eis van een 58-jarige Rhedenaar afwees om in zijn woning te mogen blijven. 

Schrijnend, omdat de man binnenkort op straat zal komen te staan terwijl hij een broze gezondheid heeft. Onvermijdelijk omdat woningbouwvereniging Vivare in haar recht staat wanneer ze tot ontruiming overgaat.

Twee weken geleden stonden beide partijen in de rechtszaal tegenover elkaar nadat Vivare had aangekondigd de huurder uit zijn woning aan de Johan van Meeckerenstraat in Rheden te zetten De reden: eerder was daar een wietplantage was ontdekt. 

Onmiddellijke noodtoestand

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

De bewoner heeft echter sinds 2003 hartproblemen waardoor volgens hem een onmiddellijke noodtoestand zou ontstaan wanneer hij zijn woning zou verliezen.

Na een mislukte operatie in maart 2019 zou hij op de wachtlijst voor een nieuwe hartoperatie staan. Een verhuizing, zo bracht hij naar voren, vormde in de tussentijd een te grote belasting voor hem.

De rechter vond zijn belang echter minder zwaarwegend dan dat van woningbouwvereniging Vivare die een zerotolerancebeleid ten aanzien van hennepkwekerijen voert.

Hij wees op het gevaar, de overlast en de schade die het exploiteren van een hennepkwekerij met zich kan meebrengen en benadrukte dat daardoor de criminaliteit werd aangetrokken, met alle negatieve effecten op het leefklimaat in de buurt.

Briefje van de huisarts

Bovendien had de eiser tijdens het kort geding geen bewijs kunnen overleggen dat hij daadwerkelijk op de wachtlijst staat voor een hartoperatie. ‘Dat had wel van hem mogen worden verwacht’, vond de rechter, te meer omdat hij slechts een vijfregelig briefje van de huisarts met een beschrijving van zijn ziektegeschiedenis bij zich had.

In afwachting van de uitkomst van dit kort geding had Vivare de ontruiming opgeschort, maar die kan nu dus opnieuw worden ingezet. Naar verwachting zal daartoe pas na de kerst worden overgegaan. De huurder werd ook veroordeeld tot betaling van de kosten van dit geding, ruim 1.600 euro.

Arnhem e.o.