Volledig scherm
© screenshot

Voetballers in witte pakken het veld op om giftige 'granaatkorrels' (video)

DIEREN - Een ludieke actie van vier mannen van VV Dieren 5 zondag dit weekend, met een bijzonder serieuze ondertoon. Vanwege het nieuws van de afgelopen week dat granulaatkorrels op het kunstgrasveld mogelijk giftig zijn, liepen vier spelers voorafgaand aan de wedstrijd tegen DVV 6 (Duiven) het veld op in beschermende witte pakken.

'Aangezien 40plus ook een risicogroep is (wie niet) werd er de oplossing gevonden om risicoloos te voetballen op kunstgras' aldus het wedstrijdverslag van het team op de website van de club.

Ontploft
Op die website wordt er een lolletje van gemaakt. 'Op kunstgras met de inmiddels welbekende overgeklasseerde rubberen granaat korrels', schrijft Pieter Lens. 'We mogen dus van geluk spreken dat er nog niet èèn is ontploft anders had het veld er heel anders bijgelegen.'

Kwalijk
„Gewoon een ludieke actie", zegt Lens daar dinsdag over. Hij orkestreerde de vertoning, die werd gefilmd. „Wij houden van humor. Maar we wilden ook wel wat aankaarten. De onduidelijkheid. Onze kinderen voetballen ook op dat gras en als wat beweerd wordt waar is, is dat een kwalijke zaak. Er wordt een onderzoek aangehaald dat niet representatief zou zijn. De KNVB verbiedt het niet om te voetballen. Ze weten het niet en toch drukken ze het door. Ons bestuur kan daar vrij weinig mee. Het lijkt allemaal zo amateuristisch."

Vinger
Daarbij valt hij vooral zijn club niet af. „Onze vinger wijst naar de KNVB en de gemeente."

VV Dieren heeft twee kunstgrasvelden en een natuurgrasveld. Voor duizend leden, zegt Lens, zelf lid van de activiteitencommissie van VV Dieren. Wedstrijden niet door laten gaan is volgens hem geen optie.

Gezondheid
Dat zijn filmpje nu in de media opduikt had hij niet verwacht. „Ik kan alleen maar hopen dat het nog wat oplevert. En dan gaat het ons vooral om onze gezondheid en die van onze kinderen. Mijn dochters voetballen niet, maar komen op zondag wel kijken. Die staan ook langs het veld."

Warming-up
De witte pakken zijn na de warming-up weer uitgegaan. „Dat was warm genoeg, kan ik je zeggen", zegt hij lachend. Of hij nog een reactie heeft gehad van het bestuur? „Het bestuur vond het een ludieke actie, verder hebben we er niets van gehoord."

De wedstrijd tussen DDV 6 en VV Dieren 5 eindigde gelijk: 0-0.

Arnhem e.o.