Volledig scherm
De reconstructie van de woningoverval aan de Schietbergseweg in Rheden. © Marc Pluim

Vrijspraak gruweloverval Rheden, bewoner werd urenlang gemarteld

ARNHEM – De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag een 38-jarige Arnhemmer vrijgesproken van een wrede en gewelddadige overval in Rheden oktober 2015.

De man werd wel veroordeeld vanwege de kraak bij juwelier Paul van Zeeland datzelfde jaar in Velp. Daarbij maakten de krakers voor ongeveer 400.000 euro aan Breitlings buit. De officier van justitie had 7,5 jaar cel geëist, maar de rechtbank legde voor de horlogekraak een jaar en vier maanden cel op: precies de tijd die de man vast zat.

Plamuurmes onder zijn nagel

De brute overval aan de Schietbergseweg in Rheden blijft nu nog onopgelost. Het slachtoffer werd oktober 2015 in zijn eigen woning een uur lang gemarteld door drie gemaskerde en gewapende personen. Ze dreigden de bewoner neer te schieten, boeiden hem en sleepten hem naar de kluis.

Ook zetten ze een plamuurmes onder zijn nagel, goten ze alcohol over hem heen en dreigden ze hem in brand te steken. Bovendien plaatsten ze een snoeischaar bij zijn oor en dreigden ze te knippen. De overvallers gingen ervandoor met geld, sieraden en de auto van de bewoner.

Geen anderen aangehouden

DNA van de Arnhemmer werd de volgende dag aangetroffen op een breekijzer in de tuin. Maar de rechtbank sluit niet uit dat dat daar op een ander tijdstip dan tijdens de overval op is gekomen. Er werden geen andere verdachten in de zaak aangehouden. De Arnhemmer ontkende de overval.

Woningoverval bij hoogbejaarde vrouw

Hij heeft wel toegegeven mee te hebben gedaan aan de kraak bij de juwelier. Daar werden 56 dure Breitling horloges buitgemaakt. De verdachte was ook verdacht van een woningoverval in Arnhem een jaar eerder, waarbij geweld werd gebruikt tegen een hoogbejaarde vrouw. Maar daarvoor zag de officier zelf al te weinig bewijs. 

Dat geldt ook voor een overval op een bedrijfspand in Zevenaar in 2014. De officier van justitie vermoedde dat de overvallen deel uitmaakten van een grotere reeks overvallen en afpersingen tussen 2014 en 2018 door een bende die ook in de wiet zat en zwart geld witwaste. 

Vader met de scepter

De 61-jarige vader van de Arnhemmer zou daar de scepter hebben gezwaaid. Hij zou dinsdag als bendeleider vervolgd worden in een onderzoek met negen verdachten. Omdat hij inmiddels is overleden kan het Openbaar Ministerie hem niet langer vervolgden, bepaalde de rechtbank.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.