Volledig scherm
Vrijwillige boswachter Judith Slagt (29) uit Arnhem: 'Boswachter, dat klinkt gaaf. Dat spreekt aan'. © Rolf Hensel

Vrijwillige boswachters ingezet op Posbank

RHEDEN - De kans dat mensen op en rond de Posbank in Rheden een boswachter tegen het lijf lopen, is een stuk groter geworden. Natuurmonumenten, beheerder van het gebied, heeft ruim twintig vrijwilligers opgeleid.

Vereniging Natuurmonumenten vroeg natuurliefhebbers wat ze misten op Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden.

Meer boswachters
Mensen gaven aan meer boswachters te willen; mensen bij wie ze terecht kunnen met vragen. En zo is er nu, na de vrijwillige brandweer en politie, ook de vrijwillige boswachter. „Er blijkt behoefte aan meer contactmomenten met een boswachter. Wij zijn daarmee aan de slag gegaan", vertelt Dick van Kooi van Natuurmonumenten.

Meer betaalde boswachters inzetten is financieel niet haalbaar. Vandaar dat de vereniging zelf een groep van ruim twintig vrijwillige boswachters heeft opgeleid: natuurliefhebbers die zich graag belangeloos inzetten.

Opleiden
„We zijn ruim een jaar geleden met 22 mensen gestart. Zeer recent hebben we nog eens zes mensen opgeleid. Zij vervangen vrijwillige boswachters die zijn afgehaakt omdat zij een betaalde baan hebben gevonden of om andere redenen", vertelt Van Kooi, die het project namens Natuurmonumenten coördineert.

De vrijwillige boswachters lopen of fietsen door het natuurgebied en dragen dezelfde kleding als betaalde krachten van Natuurmonumenten. Ze schrijven echter geen bekeuringen uit. Dat blijft een taak voor de toezichthouder, oftewel de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

Volledig scherm
Bouzian Salama (49) uit Duiven: ;Ik ben een elektroman, maar de natuur heeft mij ook altijd getrokken'. © Gerard Burgers
Volledig scherm
Jur Derksen (66) uit Rheden: 'Ik besef goed dat ik dan het visitekaartje van Natuurmonumenten ben'. © Rolf Hensel

Arnhem e.o.