Volledig scherm
Een van de optredens tijdens een eerdere editie van kamermuziekfestival ZOOM! © PR

Waar ooit SS’ers werkten aan hun conditie klinkt straks muziek van de Joodse componist Mahler

RHEDEN/ROZENDAAL/DOESBURG - Waar ooit SS’ers aan hun conditie werkten, klinkt op 30 mei en 2 juni de muziek van Amerikaanse componisten en van de Joodse componist Mahler. De in de oorlog door de Duitsers gebouwde turnhal op landgoed Avegoor in Ellecom maakt dit jaar voor het eerst deel uit van het programma van het kamermuziekfestival ZOOM! Het festival is toe aan zijn vijfde editie.

Het festival van het Ruysdael Kwartet duurt dit jaar van woensdag 27 mei tot en met zondag 2 juni. Dat het festival vijf jaar geleden aan de Veluwezoom is neergestreken, komt doordat een van de vier leden van het kwartet, Joris van Rijn, in Rheden geboren is. De prachtige omgeving met haar vele geschikte locaties voor kleinschalige concerten heeft daarbij ook een belangrijke rol gespeeld. 

Dat in de turnhal louter vijanden van Hitler te horen zijn, is toeval. De Amerikaanse componisten van wie werk te horen is, zijn Meyer, Korngold, Adams en Hermann. Van Mahler wordt tijdens het slotconcert van het festival de vijfde symfonie uitgevoerd door een kleine bezetting: het Ruysdael Kwartet zelf met acht andere instrumentalisten. Tijdens de concerten is de turnhal versierd met kunstwerken van Rhedense kunstenaars. Ook is er een videopresentatie te zien van Donna Verheijden.

Dauwtraptocht

Volledig scherm
De sporthal in Ellecom, hier nog voor de restauratie. © Marc Pluim

Een ander nieuw element in het programma is de muzikale dauwtraptocht op donderdag 30 mei. Dit onderdeel dankt zijn ontstaan uiteraard aan de omstandigheid dat deze keer voor het eerst Hemelvaartsdag deel uitmaakt van het festival, de dag waarop van oudsher aan dauwtrappen wordt gedaan. 

Na een kopje koffie bij de Oranjerie in Dieren kunnen fietsers naar vier punten in de omgeving rijden, waar kleine concerten zijn. Onder andere treden daar de zusjes Van der Lijke op uit De Steeg, van wie Merle afgelopen zondag tweede werd in de finale van het Prinses Christina Concours. 

Pannenkoeken

De andere programma-onderdelen zijn vertrouwd, maar daarom niet minder apart. Na een Mozartconcert voor jong en oud op zaterdag 1 juni in de Doesburgse Gasthuiskerk bakken vijf wethouders uit de deelnemende gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg pannenkoeken voor de bezoekers. 

Diezelfde avond is er een gratis openluchtconcert op de Dierense veerstoep die in het teken staat van het Belcanton, de Italiaanse bloemrijke zangstijl die iedereen kan aanspreken. Eveneens op zaterdag, maar dan overdag, staan in Doesburg door gidsen begeleide stadswandelingen op het programma, waarbij op vier plekken concerten worden gegeven. Op zondag zijn uiteraard weer fietsrouteconcerten. 

Zeventig keer

Al met al treedt het Ruysdael Kwartet ongeveer zeventig keer op tijdens zijn eigen festival. Dat is inclusief de schoolconcerten die de vier musici op de maandag voor het festival geven op basisscholen. Het openingsconcert in de Grote Kerk in Velp wordt alleen door het Ruysdael Kwartet zelf gegeven en bestaat uit werken van Schubert. 

Kaarten voor het festival zijn te bestellen op zoomfestival.nl en bij de boekhandels Jansen & De Feijter in Velp en in de Read Shops in Rheden en Dieren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.