De Valkenberg bij Rheden.
Volledig scherm
De Valkenberg bij Rheden. © Gerard Burgers

Wellnessplan Valkenberg lijkt geen verzet op te roepen

RHEDEN - De oproep van een anoniem comité om te komen protesteren tegen de plannen voor een wellnessresort op landgoed de Valkenberg bij Rheden, heeft maandagavond geen effect gesorteerd. Er waren onder de bezoekers van een informatieavond wel veel vragen aan de initiatiefnemers. 

'Voorkom vervuiling van en overlast voor onze buurt'. In niet mis te verstane bewoordingen had een anoniem comité afgelopen week de inwoners van Rheden opgeroepen om te protesteren tegen de plannen voor de wellnessvoorziening. De uitnodigingen om op te komen dagen tijdens de informatieavond van het bedrijf International Wellness Resorts (IWR) waren achtergelaten achter de ruitenwissers van auto's. 

Geen sprake

Maar van verregaand verzet van de inwoners tegen de plannen lijkt geen sprake. Opvallend was maandagavond ook dat het comité  zich niet bekend maakte.  Willem Künne, een van de twee directeuren van IWR, toonde zich na afloop van de bijeenkomst dan ook tevreden. ,,Een prettige sfeer’’, zei hij. 

IWR wil op de weide achter het hoofdgebouw vijf saunagebouwtjes neerzetten en het hoofdgebouw zelf omvormen tot hotel en restaurant. Parkeren zal moeten plaatsvinden op een aan te leggen parkeerplaats voor 150 auto's in de deels ommuurde voormalige moestuin. Het aantal verwachte gasten per dag is 250.

Parkeerkosten

Quote

Bij een zorghotel is het een gaan en komen, bij ons blijven de gasten lange tijd binnen.

Peter Hulscher , IWR

,,Komen mensen niet bij ons in de buurt staan om parkeerkosten te vermijden?", vroeg een omwonende. Erwin Stevens van het Arnhemse Buro SRO, dat het plan heeft ontworpen, kon dat tegenspreken. ,,Parkeren is bij de prijs inbegrepen.’’ Een andere aanwezige toonde zich verwonderd over de geringe toename van het aantal verwachte vervoersbewegingen (348) ten opzichte van de periode dat op de Valkenberg nog een niet renderend zorghotel zat (236). Was het wellnesscentrum met zo weinig verkeer wel levensvatbaar? ,,Bij een zorghotel is het een gaan en komen, bij ons blijven de gasten lange tijd binnen", antwoordde Peter Hulscher van IWR.

Nee, er komen geen feesten, ja er wordt rekening gehouden met de aanwezige dassenburcht. Nee, het restaurant wordt niet openbaar toegankelijk. Nee, er komen geen zonnepanelen, want die sauna's vergen te veel stroom. Zo kwamen allerlei zaken aan de orde. Het hoogste saunagebouwtje wordt vier meter hoog, de weide voor het hoofdgebouw wordt een natuurlijk grasland. ,,Een prachtig plan", zei na afloop een bewoner van het naastgelegen Rozenbos. Of iedereen er zo over denkt, zal pas duidelijk worden als volgend jaar, na het vereiste fiat van de gemeenteraad, het bestemmingsplan moet worden aangepast. Dan kan iedereen nog bezwaar maken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.