Volledig scherm
Kamermuziekfestival Zoom! in 2017. Een concert op de deel van biologische boerderij De Wolfskuil in De Steeg. © Jeroen Gosse

Zoom! brengt weer vijf dagen kamermuziek aan de Veluwezoom

DIEREN - Het kamermuziekfestival Zoom! staat weer voor de deur. Het vijf dagen durende festival in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg had een van zijn 48 concerten zelfs in de Traverse-tunnel in Dieren willen houden. Maar het bleek helaas niet haalbaar. 

De tunnel was enige tijd in beeld als podium voor de uitvoering van Salome dances for peace van Terry Riley, een van de topattracties van het festival. Nu wordt het stuk, een strijkkwartet, gespeeld in een loods in Laag-Soeren, ook een bijzondere plek natuurlijk.

Ruysdael Kwartet

Het stuk wordt uitgevoerd door het Ruysdael Kwartet. Videokunstenaar Tim McLoraine zorgt voor de begeleidende beelden. Van het publiek wordt wel wat zitvlees verwacht. Bijna drie uur, inclusief twee pauzes, is het onder de pannen.

Het Ruysdael Kwartet is ook de programmeur van het vijf dagen durende festival in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg. Tijdens het openingsconcert, morgen in de Dorpskerk in Rheden, klinken toegankelijke werken van Beethoven, Mozart en Schubert, voor die gelegenheid ‘De klassieke Toppers’ genoemd. Over toegankelijk gesproken: voor kinderen is er een pannenkoekenconcert waarbij de cello centraal staat.

Openluchtconcert

Voor de meeste concerten van deze (vierde) editie geldt een entreeprijs. Uitzonderingen zijn het Openluchtconcert bij Kasteel Rozendael, waarin de tango centraal staat, en het presentatieconcert van de masterclassstudenten, beide op zaterdag 2 juni.

Nieuw is de muzikale wandelroute door Doesburg. Ook zijn er dit jaar weer fietsroutes uitgezet met onderweg vier keer een stop voor levende muziek. Aan het festival doen 33 musici mee, uit binnen- en buitenland. Ze tekenen voor 48 concerten en concertjes. Een woordvoerder laat weten dit jaar op een kleine 4.000 bezoekers te rekenen. Daarmee zou de gestage groei van Zoom! doorzetten.

zoomfestival.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.