Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zorginspectie voert druk op: dwangsom voor Regina in Velp

VELP - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Zorgrésidence Regina, een kleinschalig verpleeg- en verzorgingshuis (35 bewoners) aan de Arnhemsestraatweg in Velp, een dwangsom opgelegd. Als Regina niet voldoet aan een eerder opgelegde aanwijzing (bestuursrechtelijke maatregel) van de inspectie, moet de instelling maximaal 10.000 euro betalen.

Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd inmiddels officieel bekendgemaakt. Regina krijgt vier weken de tijd om alsnog aan de opgelegde eisen te voldoen. Als dat niet gebeurt, moet de instelling 1.000 euro per week betalen. Zorgrésidence Regina verwacht, aldus bestuurder Peter van Erp, de problemen binnen een maand te hebben opgelost. 

De inspectie gaf Regina in november 2018 een aanwijzing, waarin stond dat Regina binnen zes maanden verbeteringen moest doorvoeren. De inspectie constateerde indertijd dat door een gebrek aan methodisch en multidisciplinair werken, ook in het zorgdossier, de zorg onvoldoende doeltreffend en doelmatig is. 

Het verpleeghuis heeft bovendien onvoldoende zorg gedragen voor de systematische bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit van de zorg. 

Kwaliteitsmonitor nauwelijks gebruikt

Tijdens een bezoek in mei bleek dat Regina nog steeds tekort schiet. Zo bleken de zorgverleners te weinig bekend zijn met ‘methodisch werken’. Daarbij gaat het om het verzamelen van informatie, het vaststellen van (zorg)behoeften of verpleegkundige diagnosen, het bepalen van doelen, het vaststellen en plannen van activiteiten, het uitvoeren van de activiteiten volgens planning, evalueren en zo nodig bijstellen van de zorg en ondersteuning. Ook gebruikt Regina de kwaliteitsmonitor, die het bestuur nodig heeft om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren, niet of nauwelijks.

Van Erp: ,,We zijn er druk mee bezig om aan alle criteria te voldoen. We hebben extra mensen ingezet om alles op orde te krijgen. Het schort bij ons niet aan de kwaliteit van zorg, maar aan het vastleggen van het proces van werken. We documenteren onder andere te weinig. Dat komt omdat we een klein huis zijn. We zijn gewend om elkaar mondeling over van alles en nog wat rondom de zorg van de cliënten op de hoogte te brengen. Om dat schriftelijk te doen, zit nog niet in onze DNA, maar daaraan wordt hard gewerkt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.