Volledig scherm
De boom eind augustus. © De Gelderlander

Zwevende boom bij hogeschool Velp in winterslaap

VELP - De zwevende boom op het terrein van de groene hogeschool Van Hall Larenstein in Velp is in winterslaap. Er is een bak met zand om de wortels geplaatst, om ze te beschermen tegen vorst en de schrale wind. In maart wordt de bak weer verwijderd.

Volgens docent Freek Rurup gaat het goed met de zogenoemde ontaarde boom, een plataan van tien meter hoog die sinds juli met ontblote wortels in een stalen constructie op het schoolplein hangt. „De plataan laat nu zijn bladeren vallen, net zoals bomen die elders in stedelijk gebied in een verharde ondergrond staan."

Besproeiing
De zwevende boom in Velp wordt met besproeiing in leven gehouden. Afgelopen zomer is er een douchegordijn opgehangen om ervoor te zorgen dat het water uit de nevelinstallatie niet wegwaaide. Rurup: „De besproeiing stopt nu en dat kan omdat de boom in de wintermaanden veel minder vocht verdampt."

Project
De ontaarde boom is een project van kunstenaar Daan van Geijlswijk en VHL. Kan een grote boom zonder aarde leven? Dat is wat nu wordt onderzocht. Rurup: „De boom trekt veel bekijks." Vanaf komend voorjaar kunnen levert het project voor het eerst 'harde gegevens op', aldus Rurup. „Dan gaat de boom zijn eerste, volledige groeiseizoen in. Dit jaar zijn we in de zomer gestart met het project."

Om te voorkomen dat de wortels van de plataan zich hechten, is er voedselarm zand in de bak gedaan. De bak is op een stapel pallets geplaatst.

Arnhem e.o.