Volledig scherm
De grasmus doet het goed in de Blauwe Kamer. © Fred Hoorn

72 soorten vogels hebben dit jaar gebroed in de Blauwe Kamer

WAGENINGEN/ RHENEN - Liefst 72 vogelsoorten hebben dit jaar gebroed in natuurgebied de Blauwe Kamer tussen Rhenen en Wageningen. Samen waren ze goed voor ruim negenhonderd broedparen. Dit blijkt uit Sovon-vogelinventarisaties door vrijwilligers van de KNNV-Vogelwerkgroep Wageningen. 

De grasmus en fitis zijn in 2018 de meest getelde vogels in de Blauwe Kamer.

De struweelvogels deden het erg goed. Het aantal broedende grasmussen, fitissen, zwartkoppen, tuinfluiters, vinken en kneuen is de afgelopen jaren toegenomen. Dat is te danken aan de ontwikkeling van kruidenrijke ruigtes en begroeiing.  

Net als vorige jaren is het aantal broedende steltlopers in de Blauwe Kamer maar klein. Dit komt doordat het gebied voorheen meer open was met veel zandbanken en weinig begroeiing, een betere leefomgeving voor steltlopers.

IJsvogels hebben vorst goed overleefd

De kolonie lepelaars telt al enkele jaren rond de 35 tot 40 paar, terwijl de aantallen aalscholvers hier wat zijn gedaald en ook de blauwe reiger min of meer stabiel bleef. Bijzondere soorten als blauwborst en cetti’s zanger profiteren van de toename van natte natuur en hebben nu ook de Blauwe Kamer gevonden hebben. 

De ijsvogels hebben de strenge vorstperiode goed overleefd. Door het ouder worden van de bomen vinden we ook bosvogels als grote bonte specht, groene specht en zelfs de kleine bonte specht. Rode Lijst soorten die in de Blauwe Kamer broedden waren onder andere slobeend, tureluur, graspieper, spotvogel en ringmus.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei