Volledig scherm
Het sportcomplex van VVA’71 in Achterberg na het faillissement. © Tamara Reijers

Aangeklaagde bestuurder failliete voetbalclub VVA’71 spreekt van complot

ACHTERBERG - Oud-bestuurder Johan van Kouterik stelt dat het bestuur van de failliet gegane voetbalclub VVA’71 uit Achterberg een complot tegen hem heeft gesmeed zodat hij alle schuld krijgt van het faillissement. 

Van Kouterik ging woensdag bij de rechter in Utrecht voor het eerst in op zijn rol in de kwestie.

De man uit Achterberg ontkent dat hij schuldig is aan de financiële misère bij de club uit het kleine Rhenense dorp die jarenlang uitkwam in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Hij heeft na het faillissement van de club in 2015 daar nooit een toelichting op willen geven. 

De curator van de voetbalclub houdt de voormalige directeur van Permar aansprakelijk voor de schulden van honderdduizenden euro’s die zijn ontstaan. Zij vindt dat Van Kouterik de schulden moet betalen, maar kreeg tot nu toe geen geld los bij hem. 

Penningmeester

Volledig scherm
© Tamara Reijers

Voor de zitting was ook een voormalig penningmeester van VVA’71 uitgenodigd. Bij het zien van dit bestuurslid schoot Van Kouterik zo in de stress dat hij de zitting niet bij wilde wonen. De behandeling van de zaak werd daarom af en toe stil gelegd zodat de advocaat met Van Kouterik buiten de rechtszaal kon overleggen.

'Grote fouten’
Curator Janina Maduro betoogde dat Van Kouterik zulke grote fouten heeft gemaakt, dat hij als voorzitter grote schuld heeft aan het faillissement van de stichting die alle zaken bij het eerste elftal van VVA’71 regelde. Van die Stichting was Van Kouterik het enige bestuurslid. Alle andere posten waren niet bezet.

Dit eerste elftal liet ruim 3 ton aan schulden achter. Ook de vereniging als geheel ging failliet. De vereniging komt 9 ton tekort, maar daar zit een vordering bij van Van Kouterik zelf.  De man uit Achterberg is mede-oprichter van de club. 

Volgens de curator was onduidelijk waar de vele honderdduizenden euro’s voor het eerste elftal vandaan kwamen. Het eerste elftal bestond uit spelers en trainers die verder geen band hadden met de rest van het dorp Achterberg. Er kwam geld binnen en het geld verdween naar salarissen. Er was geen administratie en geen begroting. UWV, belastingdienst en niet-betaalde spelers vorderen grote bedragen van de failliete club.

Geen geld

Via zijn advocaat liet Van Kouterik weten dat hij op dit moment geen geld heeft om de zaak te schikken. Hij liet door zijn advocaat voorlezen dat ‘hij een gezonde club heeft achtergelaten in 2012. Het is een complot van de curator en het bestuur, die hem alles in zijn schoenen schuiven. Er wordt een vies spelletje gespeeld dat hem en zijn familie fors raakt.’

De curator antwoordde dat de club in 2012 al diep in de problemen zat. De rechter beslist op 7 maart hoeveel Van Kouterik moet betalen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei