Volledig scherm

Baby orang-oetan en zebraatje geboren in Ouwehands

RHENEN - Een bijzondere geboorte in Ouwehands Dierenpark in Rhenen: donderdag kwam daar een orang-oetan-jong ter wereld. Het was 4,5 jaar geleden dat er voor het laatst een orang oetan werd geboren in de dierentuin.

„Dat is een normale tijdspanne”, zegt hoofd dierverzorging Dirk-Jan van der Kolk. „Er zit gemiddeld vier tot vijf jaar tussen twee verschillende geboortes bij één moeder" De aap van een dag oud is een mannetje en is het vierde jong van de Rhenense orang-oetan-moeder.

Dochter
4,5 jaar geleden beviel ze van een dochter. Van der Kolk: „Die maakt de geboorte en opvoeding van haar broertje nu bewust mee. Zo kan zij de kunst van haar moeder afkijken, om haar jongen straks goed op te kunnen voeden als ze op eigen benen staat.”

Dominante mannetje
Dat duurt overigens nog wel even, want een orang-oetan-jong blijft zeven tot acht jaar bij de moeder. Zo lang duurt het ook voordat het nu geboren jong naar een nieuwe plek verhuist. „Het dominante mannetje in de groep zal hem niet accepteren. Daarom verhuist hij straks naar een dierentuin elders in Europa.”

Geboortegolf
Ouwehands Dierenpark heeft momenteel te maken met een ware geboortegolf. Zo werd donderdag eveneens een zebraveulen geboren. Het dier wordt vandaag naar binnen gedreven om het geslacht te bepalen. Dan krijgt het veulen meteen een vitaminespuit en identificatiechip geïnjecteerd.

Tropische vogels
Verder zijn er in de afgelopen twee weken drie doodshoofdaapjes geboren en kropen verschillende tropische vogels uit het ei. Van der Kolk verwacht dat er binnenkort zeker nog één of twee doodshoofdaapjes en een zeehond-pup. Ook zijn meerdere vogels aan het nestelen. „Er komt dus nog wel wat jong grut, maar dat is alleen maar leuk.”

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Het donderdag geboren apenjong in Ouwehands. © Ouwehands Dierenpark
Volledig scherm
Het donderdag geboren zebraveulen loopt al vrolijk buiten rond in Ouwehand. © Nicole Berends
Volledig scherm
Eén van de jonge doodshoofdaapjes op de rug van moeder. © Ouwehands Dierenpark

De Vallei