Volledig scherm
Het meisje verdronk in 2015. © Google Maps/AD

'Badmeesters voor raadsel: hoe raakte Salam te water?'

RHENEN - De badmeesters van het Rhenense zwembad 't Gastland die verdacht worden van nalatigheid bij de dood van het meisje Salam, hebben geen idee hoe het meisje te water is geraakt. Dat zegt de advocaat van de betrokken badmeesters.Maandag maakte het OM bekend dat het de betrokken badmeesters van zwembad 't Gastland en leraren van de Ericaschool in Rhenen wil vervolgen wegens ernstige nalatigheid bij de dood van het 9-jarige Syrische meisje Salam.
In september 2015 verdronk de vluchteling tijdens haar derde schoolzwemles. Terwijl haar klasgenoten zich omkleedden, kwam het meisje door onduidelijke oorzaak in het water terecht. Toen een van de badmeesters een laatste rondje maakte, zag hij haar op de bodem van het bad liggen. Ondersteboven
Volgens advocaat Mariska Pekkeriet, die de badmeesters bijstaat, hebben zij nog altijd geen idee hoe Salam te water is geraakt. „Zij zeggen dat ze die dag hebben gewerkt zoals zij dat altijd deden. Natuurlijk vragen zij zich af of ze iets over het hoofd hebben gezien. Zij zijn er ondersteboven van. Camerabeelden zijn er niet." Pekkeriet stelt dat tijdens de strafzaak, die hoogstwaarschijnlijk zal volgen, duidelijk moet worden wanneer het meisje precies is overleden. En hoe en wanneer zij in het water is terechtgekomen. „Kan dat vast komen te staan", vraagt Pekkeriet zich af. „Er is namelijk nog steeds onduidelijkheid over wanneer zij precies in het water terecht is gekomen. En hoe dat is gebeurd."

Fout
De betrokken badmeesters vragen zich dagelijks af of zij een fout hebben gemaakt, zegt Pekkeriet. „Maar of dat daadwerkelijk zo is, daar zal de rechter zich over moeten buigen."

Volgens haar komen de verklaringen die het badpersoneel en de leraren van de Ericaschool hebben afgelegd met elkaar overeen. „Het is niet zo dat de vijf verdachten onderling naar elkaar wijzen of elkaar verwijten maken. Zij hebben dezelfde herinneringen." De advocaat van de betrokken leraren kon gisteren niet reageren.

Angst en beven
Olivier van Veen van Optisport, het bedrijf dat het zwembad in Rhenen exploiteert, zegt de strafzaak met angst en beven tegemoet te zien. „De impact hiervan is enorm. We zijn heel erg benieuwd hoe het OM dit gaat aanpakken." Van Veen herhaalt dat zijn medewerkers naar eer en geweten hebben gehandeld. „Zij hebben al meer dan 20 jaar ervaring en hebben altijd alle protocollen strikt gevolgd. Deze zaak is helaas erg complex."

Complex
Toen het ongeluk gebeurde, had Optisport de bestaande contracten over het schoolzwemmen net anderhalve maand overgenomen van de gemeente Rhenen. De gemeente droeg de exploitatie van het zwembad over. Dat maakt de zaak volgens Van Veen nóg complexer.

„De bestaande protocollen zijn overgenomen. Daarin ligt veel verantwoordelijkheid bij de school, maar ook bij ons. Dan krijg je in extreem vervelende ongelukken als deze onduidelijkheid. Idealiter neemt één partij de volledige verantwoordelijkheid."

De Vallei