Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Ballon oplaten in Rhenen is straks strafbaar

RHENEN - Een ballon oplaten in Rhenen is straks strafbaar. Maar een ballon hebben, ophangen of vasthouden, dat mag wel. Op die manier gaat de gemeente Rhenen het door de raad gewenste ballonnenverbod doorvoeren.

In juni dit jaar besloot de gemeenteraad van Rhenen dat er ballonnenverbod moest komen. De gemeente moest nog wel uitzoeken hoe dat in de algemene algemene plaatselijke verordening opgenomen moest worden. 

De indieners van het voorstel willen vooral het massaal oplaten van ballonnen bij evenementen tegengaan. Het is niet de bedoeling dat elk kind met een ballon gelijk op de bon gaat.

Ophangen mag wel

In de nieuwe algemene plaatselijke verordening die nu voorligt, is er een ballonnenverbod opgenomen. Daarin staat dat het verboden is om ballonnen op te laten.

Het verbod heeft geen betrekking op het hebben, ophangen of vasthouden van ballonnen. Zo worden er wel eens tijdens winkelacties (reclame)ballonnen opgehangen in het centrum en dat blijft gewoon mogelijk.

Luchtvaartuigen

Het verbod is overigens niet van toepassing op luchtvaartuigen en ballonnen die noodzakelijk zijn voor meteorologische of andere wetenschappelijke waarnemingen.

Het doel van het verbod is het voorkomen van (zwerf)afval dat schadelijk kan zijn voor flora en fauna. Daarnaast zorgen door hete lucht voortgedreven (wens)ballonnen, zeker in periodes van droogte, voor brandgevaar. 

De Vallei