Bijzonder moment in dichte dierentuin: ijsbeertjes Ouwehands voor ’t eerst buiten

VideoRHENEN - De ijsbeertweeling die onlangs werd geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, is vandaag voor het eerst naar buiten geweest. Een moment waarnaar reikhalzend is uitgekeken en dat verliep in een ander decor dan gehoopt. Door de coronacrisis zit de dierentuin namelijk op slot.

De jonge ijsbeertjes in Ouwehands Dierenpark.
Volledig scherm
De jonge ijsbeertjes in Ouwehands Dierenpark. © Ouwehands Dierenpark

De tweeling werd eind november geboren en verbleef sindsdien met hun moeder in het zogenoemde kraamhol in het ijsberenverblijf. 

Daar is het donker is en dringt nauwelijks geluid van buiten door. Hiermee wordt de situatie in het wild nagebootst. De ontwikkeling van de ijsbeertjes was ook voor dierverzorgers enkel via camerabeelden te volgen. Alle beelden zijn opgeslagen en worden gebruikt voor onderzoek naar de ontwikkeling van jonge ijsberen en moederlijk gedrag.

Ze zijn flink gegroeid en waren klaar om naar buiten te gaan.

Zwemmen is het volgende belangrijke moment

Op dit moment verblijven er vijf ijsberen in Ouwehands Dierenpark. De drie volwassen dieren zijn vrouwtjes, drie generaties. Freedom, de middelste, kreeg in november 2019 de tweeling waarvan het geslacht nog onbekend is. Als de ijsbeertweeling binnenkort gaat zwemmen hopen de dierverzorgers te zien wat het geslacht is.

Als het geslacht duidelijk, is kunnen de ijsbeertjes hun naam toegewezen krijgen. Er is een wedstrijd uitgeschreven, waarbij iedereen een naam mocht insturen. Door de dierverzorgers zijn er vier mogelijke namen geselecteerd, twee voor mannen en twee voor vrouwen. Die voor mannen zijn Yuka en Atlas en voor vrouwen Yura en Nova. 

De Vallei