Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rijnhout Media

Boa's in Rhenen druk met blauwe zone

updateRHENEN - De nieuwe boa's in Rhenen blijven de komende tijd druk bezig met het controleren van de 'blauwe parkeerzone’ in de stad. De bekeuringen die in de laatste maanden van 2018 zijn uitgedeeld, leiden nog niet tot een beter parkeergedrag.

Rhenen heeft vorig jaar het aantal boa's uitgebreid van 1 van 3 handhavers. Dat was een verzoek van de gemeenteraad zodat daders van zwerfvuil en gedumpt afval beter opgespoord kunnen worden. Die buitengewoon opsporingsambtenaren zijn na de zomer van 2018 eerst begonnen met het behandelen van klachten. Vanaf oktober zijn ze ook begonnen met bekeuringen uitdelen.

Afgelopen dinsdag werden tijdens een controle door de politie in samenwerking met de boa's nog 14 bekeuringen uitgedeeld in de blauwe parkeerzone van Rhenen. Dat is goed voor een boete van 104 euro voor een verlopen parkeerschijf of het niet gebruiken van de parkeerschijf. 

Aanpakken blauwe zone

De boa's hebben onder andere samen met de politie controles gehouden op de geslotenverklaring aan de Boslandweg en de Spoorbaanweg. Verder zijn de plekken geïnventariseerd waarover veel meldingen van bijgeplaatste afvalzakken komen. In de loop van 2018 is begonnen met het aanpakken van de blauwe zone in het centrum. Er is nog geen verbetering in het naleefgedrag te zien, aldus een evaluatie van de gemeente. Die controles vinden daarom regelmatig plaats. In het centrum van Rhenen mogen automobilisten gratis parkeren, maar wel slechts maximaal anderhalf uur met een blauwe parkeerschijf.

Uit de evaluatie blijkt dat in Elst vooral hondenoverlast een probleem is. Boa’s controleren daar op de bekende overlastplaatsen en houden toezicht op de opruimplicht. ‘Helaas is deze problematiek lastig op te sporen en vervolgens ook te beboeten', aldus de evaluatie. In de maanden oktober tot en met december zijn in totaal 325 meldingen in behandeling genomen die goed waren voor 312 overtredingen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei