Gijsbert Roseboom legt aan weidevogelbeschermers Roelof de Jong en Louwe Hummel uit hoe plasdras bij hem werkt; links Roseboom junior.
Volledig scherm
Gijsbert Roseboom legt aan weidevogelbeschermers Roelof de Jong en Louwe Hummel uit hoe plasdras bij hem werkt; links Roseboom junior. © Jan Bouwhuis

Boer zorgt voor ‘plasdras’ in Binnenveld bij Achterberg

ACHTERBERG/WAGENINGEN - Boer Gijsbert Roseboom heeft een deel van zijn weiland aan de Maatsteeg in Achterberg onder water gezet. Dit om het terrein aantrekkelijker te maken voor bepaalde soorten (weide)vogels.

Quote

Plasdras past goed bij ons ANV-doel van toekomstbe­sten­di­ge landbouw

Jan Bouwhuis, ANV Het Binnenveld

De pomp met toebehoren is ter beschikking gesteld door het Agrarisch Natuur Collectief Utrecht Oost en kwam er met bemiddeling van de Weidevogelbeschermgroep Binnenveld West. Het stuk weiland is deze week onder water gezet. Zo ontstaat een zogenaamde ‘plasdras’ die werkt als een magneet op boerenlandvogels.

Weidevogel

Het doel van de plasdras is om de (weide-)vogelstand, die de laatste jaren ook in het Binnenveld verslechterde, weer op te krikken. Roseboom heeft met de nieuwe pomp vanuit een sloot water door een drainagebuis kunnen pompen naar een greppel verderop. Die greppel is nu zo goed gevuld dat er op de naastliggende grond  een soort plas met drassig land is gevormd: dat wordt plasdras genoemd. 

Naast deze plasdras zijn er nu ruimere mogelijkheden voor subsidies aan boeren voor weidevogelbeheer en agrarisch natuurbeheer zodat het voor hen bedrijfstechnisch ook aantrekkelijker wordt. En er komt binnenkort een nieuw Weidevogelplan Binnenveld.


Niet alleen het brede publiek maakt zich druk over verdwijnen van akker- en weidevogels, maar ook boeren, bestuurders en overheden als gemeentes en provincies. Samen met verschillende andere partijen, zoals de beide weidevogelbeschermgroepen in het Binnenveld en de Agrarische Natuur Vereniging (ANV) Het Binnenveld, wordt gewerkt aan maatregelen om aantallen akker- en weidevogels in het Binnenveld weer groter te maken. Voorzitter Jan Bouwhuis van ANV Het Binnenveld: ,,Plasdras is een maatregel die juist nu goed past bij ons ANV-doel van toekomstbestendige landbouw met agrarisch natuur- en weidevogelbeheer.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei