Volledig scherm
Scheidend waardsman (schipper)Arie Klaassen eerder voor De Blauwe Bever © Herman Stöver

Boosheid over stopzetten excursies op Nederrijn

De vrijwilligers van de safariboot De Blauwe Bever zijn boos op het Utrechts Landschap. Dat heeft zonder overleg, vanwege de hoge kosten, besloten te stoppen met de excursies. De boot verzorgde voor ieder jaar ruim 5.000 mensen excursies over de Nederrijn en door het natuurgebied langs de rivier bij Rhenen, Amerongen en Wijk bij Duurstede.

De telefoon van de Blauwe Bever-coördinator Greet Arnold stond de afgelopen dagen roodgloeiend. Veel vrijwilligers van De Blauwe Bever reageerden verbolgen over een mededeling van de directie van het Utrechts Landschap. Ze zijn boos dat de natuurorganisatie zonder te overleggen de stekker uit De Blauwe Bever heeft getrokken.

Andere boot
Bovendien werd hun gevraagd hun taken op een andere boot voort te zetten. „Wij gaan niet in zee met een commerciële partij, dat willen de meeste vrijwilligers niet”, weet een woedende Arnold. „Zo ga je niet met mensen om, met vrijwilligers van het Utrechts Landschap. Dat steekt me nog het meest.”

Management
In de ogen van de directie van het Utrechts Landschap zijn de jaarlijkse kosten te hoog om De Blauwe Bever in de vaart te houden. Het zou gaan om een bedrag van 70.000 euro. Volgens Arnold weigert het management van het Utrechts Landschap de cijfers te specificeren. Het kan zijn dat een deel van de salariskosten van waardsman Arie Klaassen, coördinator van de drie schippers, in dat bedrag zijn opgenomen, vermoedt een anonieme bron. Arnold heeft geprobeerd de cijfers boven tafel te krijgen, maar kreeg enkele reactie op haar e-mails en telefoontjes.

Plan
De vrijwilligers willen graag verder met De Blauwe Bever. Donderdag komen ze, ongeveer 50 mensen, bij elkaar om over de situatie te overleggen. Volgens voorzitter Rob Moret van de Blauwe Kamer-commissie (de Blauwe Kamer is het natuurgebied tussen Rhenen en Opheusden) broeden de drie schippers op een plan.

Mogelijk komt er een stichting om de Blauwe Bever te behouden. Ze willen onderzoeken of de exploitatie van de boot in eigen beheer mogelijk is. Als dat niet lukt komt aan bijna twintig jaar varen over de Nederrijn over enkele weken een einde. „Dat zou ik erg jammer vinden”, zegt Arnold. „Vooral voor al die vrijwilligers die zich met hart en ziel voor de safariboot hebben ingezet.”

De Vallei