Volledig scherm
Impressie van Pandasia. © Ouwehands Dierenpark

Bouw verblijf reuzenpanda's in Ouwehands begonnen (video)

RHENEN - Ouwehands Dierenpark is begonnen met de bouw van Pandasia, het verblijf van de reuzenpanda's. Het onderkomen is onderdeel van een groter leefgebied, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten. De panda's, Wu Wen en Xing Ya, komen in het najaar van 2016 naar Nederland. De exacte datum is nog niet bekend.

De dieren krijgen 3.400 vierkante meter leefruimte, het totale complex zal 9.000 vierkante meter omvatten.

Brug
Binnen het project worden meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek gerealiseerd. Daarnaast komt er een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een 'pandashop'. Pandasia bestaat uit 2 bouwonderdelen die door een houten brug met elkaar worden verbonden. De gevels van het gebouw worden voorzien van ronde elementen waarop Chinese voorstelling worden afgebeeld. De vorm, constructie en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel.

Aannemers
Om Pandasia de klassieke Chinese stijl mee te geven, heeft Ouwehands Dierenpark gekozen voor 2 aannemers. Het Nederlandse bouwbedrijf Wessels Rijssen bv. zal worden bijgestaan door een Chinese bouwonderneming.

Goedkeuring
De panda's komen pas naar Nederland als het verblijf is geïnspecteerd door Chinese instanties. Als de goedkeuring is ontvangen kan het transport van de 2 dieren in gang gezet worden.

Ouwehands Dierenpark Rhenen presenteert het ontwerp van het reuzenpandaverblijf ‘Pandasia’. Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatische leefgebied, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Ouwehands Dierenpark realiseert binnen het project meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een ‘pandashop’ onderdeel uit van het project. Het project ‘Pandasia’ wordt in traditioneel Chinese stijl gebouwd. Om dit te verwezenlijken worden diverse Chinese elementen, ornamenten en accessoires aangebracht. ‘Pandasia’ bestaat uit twee bouwdelen, die door een houten brug met elkaar worden verbonden. De dak- en gevelconstructies worden in China op traditionele wijze gemaakt en krijgen een bijpassende authentieke kleurstelling. De gevels worden voorzien van ronde elementen waarop Chinese voorstellingen staan afgebeeld. Het dak wordt bekleed met dakpannen die op traditionele wijze, handmatig in China worden gemaakt. De gebouwen worden voorzien van een gevelbekleding die refereert aan de lokale Chinese bouwcultuur van Midden- en Zuid-China, het leefgebied van de reuzenpanda. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel. Het project krijgt tevens een eigen pagode. Hierin wordt de Chinese detaillering, kleurstelling, materiaalgebruik en symboliek zorgvuldig toegepast.

De Vallei