Volledig scherm
© Thinkstock

Chinese reuzenpanda's komen naar Ouwehands

RHENEN - 2 reuzenpanda's van 3 jaar oud uit China verhuizen volgend jaar september naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat is een uitvloeisel van een samenwerkingsovereenkomst tussen de dierentuin en de Chinese Wildlife Conservation Association.
Die is maandag ondertekend in China, tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan de Aziatische grootmacht. Het is nog onbekend wanneer het paar panda's verwelkomd wordt in Ouwehands, dat het eerste dierenpark in Nederland is waar reuzenpanda's komen te leven. Het verblijf voor de dieren moet nog worden gebouwd, wat het niet aannemelijk maakt dat de beren nog dit jaar naar Nederland komen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemde de komst van de panda's naar Nederland maandag in Peking "een aanwinst voor ons land."

Bescherming
Doel van de samenwerking is de bescherming van de reuzenpanda, die alleen in China leeft en ernstig wordt bedreigd in zijn voortbestaan; er leven nog slechts 1.850 pandaberen in het wild. De komst van de reuzenpanda’s naar Ouwehands Dierenpark is onderdeel van een uitgebreid natuurbeschermingsproject, waarbij jaarlijks ook een bijdrage wordt gedaan aan het werk van het Wolong Giant Panda Centre in China. Dat streeft met onder meer onderzoek en fok naar het terugplaatsen van de reuzenpanda in het wild.

Onderzoeksplan
Daarnaast werkt Ouwehands Dierenpark met de Wageningen UR aan een onderzoeksplan dat moet bijdragen aan het in stand houden van deze unieke diersoort. De Rhenense dierentuin heeft tientallen jaren ervaring en expertise opgebouwd in het fokken, verzorgen, huisvesten en beschermen van beren.

Persconferentie
Dinsdag is er om 12.00 uur een persconferentie waarin de komst van de 2 reuzenpanda's nader wordt toegelicht.

Er zijn 5 dierenparken in Europa waar reuzenpanda's leven: Wenen (Oostenrijk), Madrid (Spanje), Edinburgh (Schotland), Saint-Aignan (Frankrijk) en Cambron-Casteau in België.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei