Volledig scherm
© Gemeente Rhenen

Coalitie Rhenen verliest meerderheid na opstappen raadslid PCR

RHENEN - Raadslid Willem Oorschot is uit de fractie van collegepartij Progressieve Combinatie Rhenen (PCR) gestapt. Hij blijft aan als zelfstandig raadslid. Door deze ontwikkeling houdt de coalitie van PCR met CU, Rhenens Belang en VVD nog 8 van de 17 raadszetels over en heeft die dus niet langer een raadsmeerderheid.

De PCR maakt een turbulente raadsperiode door. De huidige fractievoorzitter Hans Hoksbergen is de derde sinds de verkiezingen in maart 2014.

Burger
Oorschot zegt dat hij bij de PCR steeds minder terugzag van het uitgangspunt dat besluitvorming begint bij burgers. Hij hoopt dat de komende 2 jaar als eenmansfractie onder de naam Nieuw Democraten weer nadrukkelijker na te streven. "Ik zie genoeg perspectief om dat deel van het gedachtengoed van de PCR zelf uit te blijven dragen."

Steun
Volgens fractieleider Nico Drost van de ChristenUnie gaat de coalitie gewoon door. "Er is geen politiek probleem, maar een intern partijprobleem." De collegepartijen willen de steun die eenmansfractie PvdA bij de start van de raadsperiode heeft toegezegd formeel vastleggen. Dat moet gebeuren in de raadsvergadering van deze maand.

Volledig scherm
Het gemeentehuis van Rhenen. © De Gelderlander

De Vallei