Volledig scherm
Een ongeval op de Cuneraweg bij Rhenen. © AS Media

Dalende fietsers en kerende auto's: veel verkeersongevallen in Rhenen

RHENEN - Rhenen heeft weer het record doorbroken van verkeersongevallen in de gemeente afgelopen jaar. Er waren 196 verkeersongevallen, dat waren er in 2018 nog maar 166.

De oorzaak? Omkerende auto's tijdens files op de Cuneraweg en fietsers die met grote snelheid de Rhenense hellingen afdalen: er zijn zeker verklaringen voor het relatief grote aantal verkeersongevallen.

Quote

Er rijden nu eenmaal veel mensen door Rhenen. Met de auto of per fiets.

Hans van der Pas

 ,,Er rijden nu eenmaal veel mensen door Rhenen. Met de auto of per fiets’’, zegt burgemeester Hans van der Pas. ,,Met de auto omdat ze op weg zijn naar de Rijnbrug of naar Ouwehands Dierenpark. En met de fiets omdat Rhenen natuurlijk met haar bergen of hellingen heel aantrekkelijk is voor fietsers. En zeker bergaf bij wielrenners kan het dan hard gaan.’’

Meeste problemen op de Cuneraweg

De problemen voor het autoverkeer spelen zich eigenlijk overal af, met een zwaar accent op de Cuneraweg (N233) die van en naar de drukke Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren leidt. Van der Pas: ,,Daar staan vaak files en dan zie je nog wel eens dat automobilisten die in een file staan een andere route willen gaan volgen en dan gaan keren op die drukke weg. Dat leidt meer dan eens tot ongevallen.’’ 

Dat is vaak op het stuk Cuneraweg tussen de rotonde bij de Geertesteeg en de afslag naar Achterberg. Automobilisten die daar in een file belanden willen nog wel eens omkeren om te proberen een snellere route te vinden via het Rhenense stadscentrum.

Steile beklimmingen

Rhenen heeft een grote aantrekkingskracht op (toer)fietsers en wielrenners, juist vanwege steile beklimmingen als de Grebbeberg en Koerheuvel. Naar boven rijden is nog niet zo gevaarlijk, maar naar beneden gaat het soms heel hard. En dat draagt dus ook fors bij aan het relatief grote aantal verkeersongevallen die in de gemeente zijn geregistreerd.

De Vallei