Volledig scherm
© Herman Stöver

De Rijnweek is nog niet van Henk Knoppert af

InterviewRHENEN - Ingewijden noemen hem met recht Mister Rijnweek. Zelf kijkt Henk Knoppert daar anders naar: ,,Iedereen die zich inzet voor dit evenement is Mister of Misses Rijnweek. Het gaat om de spirit, niet om hoe lang je het al doet.”

U stond eind jaren negentig aan de wieg van deze zeven dagen aan festiviteiten. Had u ooit kunnen bedenken dat het tot zoiets zou uitgroeien?
,,Nooit is het mij om de grootte van het feest te doen geweest. Het ging - en gaat - mij om het plezier bij alle mensen. Met de nadruk op álle. Dat was ook het eerste wat ik zei toen ze mij vroegen om hier iets mee te doen. Het moest een feestje voor iedereen in Rhenen zijn. Voor de gezinnen, van opa en oma tot aan de kleinkinderen.”

Nog even terug naar dat aller prilste begin. Hoe heeft het zo snel uit kunnen groeien tot het evenement wat Rhenen jaarlijks op de kaart zet?
,,De Rhenense bevolking heeft het evenement omarmt, hun vertrouwen en enthousiasme gaf ons de mogelijkheid te groeien. Ik werd voorzitter van het VVV-kantoor en zij organiseerden onder meer al een vliegshow, met soms wat optredens. Ik dacht bij mezelf: wil dit een succes worden, dan moet Bert Bolderman erbij betrokken worden. Hij was de man met de gouden handjes. Een regelneef in hart en nieren.”

En het werd een succes. Zeker de eerste jaren verdubbelde de Rijnweek bijna iedere editie in sponsoren en publiek. Is er veel veranderd in die tijd?
,,Natuurlijk is er veel veranderd. Maar één ding is gelukkig hetzelfde gebleven: de sfeer. Het hart van de organisatie ligt bij al onze doelgroepen. Het hart van de Rijnweek klopt voor iedereen. En ik vind het zo mooi dat er nog steeds vrijwilligers zijn die hier hun vakantiedagen voor opnemen.”

De restricties rondom festivals zijn de afgelopen jaren enorm verscherpt. Is het moeilijker om anno 2019 dingen te regelen? 
,,Laat ik voorop stellen dat de veiligheid altijd voorop heeft gestaan. Dat hoefden ze mij ook niet te vertellen, want ik heb jaren als beleidsmedewerker bij de regionale brandweer gewerkt. Ik hield me dagelijks bezig met rampenbestrijding. Soms heb ik weleens het gevoel dat de veiligheidsmaatregelen hier wat worden overtrokken. Maar dat is nu eenmaal zo. Vroeger hadden we een vlottenrace op de Rijn tussen Wageningen en Rhenen. Dat was een feestje om te zien hoor. Tegenwoordig is dat niet meer veilig. Net als vuurwerk bij de afsluiting ook iets uit den boze is.”

Volledig scherm
Jan Smit op de Rijnweek in Rhenen © Herman Stöver

De meeste wensen die u voor ogen had zijn deze eeuw ook gerealiseerd. Is er nog iets waar u van droomt?
,,Over de algehele lijn niet, kleinigheidjes houd je altijd. Ik ben een groot fan van de Golden Earring, dus toen ik aantrad riep ik dat ze ooit hier zouden optreden. Dat is er helaas nooit van gekomen. Een keer waren we heel dichtbij, tot ze plots besloten een paar weken eerder met vakantie te gaan. Barry Hay is later nog wel geweest. Maar ach, je moet altijd iets te wensen overlaten.”

Noodgedwongen bent u inmiddels begonnen met afbouwen. Is het moeilijk loslaten?
,,Mijn gezondheid remt me inderdaad af de laatste jaren. En het voelt ook wel als mijn kindje. Maar los van mijn gezondheid is het voor mij geen bezwaar om het stokje geleidelijk over te dragen. Om een nieuwe generatie te laten instromen. Het is win-win, want mijn opvolger (Peter van der Jagt, red.) kan nu nog met alles bij mij terecht. Ik heb zelf de touwtjes in handen over mijn aftreden. Toevallig vertelde ik het vanmiddag nog tegen wat mensen. Als ik zie hoe het nu gaat, voorspel ik een mooie toekomst.’’

Wat maakt u komende week het meest gelukkig?
,,Om heel eerlijk te zijn, haal ik minstens evenveel plezier uit de ouderenmiddag of het popfestijn met verstandelijk beperkten, als een grote feestavond. Ik zie de bussen uit heel het land alweer Rhenen inrijden. In een grote polonaise lopen ze hier de dijk af. Ik heb voor het leven getekend om me voor deze doelgroepen in te blijven zetten. Dus ze zijn nog niet van mij af hier.”

Henk Knoppert in het kort

Henk Knoppert werd op 4 april 1953 geboren in Ermelo. Begin jaren 80 verhuisde hij naar Rhenen, om bij de gemeente aan de slag te gaan. Daarna werd hij beleidsmedewerker bij de brandweer.  Inmiddels is hij met pensioen. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen en twee kleinkinderen. Buiten de Rijnweek om is Knoppert bestuurslid van de Brandweer Sportbond Nederland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei