Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Drie jaar celstraf geëist voor van ontucht verdachte Rhenense tantramasseur

updateRHENEN – Tegen tantramasseur Nico D. uit Rhenen is dinsdag drie jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, en een beroepsverbod van vier jaar. Dat is voor het plegen van ontucht met zes cliënten. ,,Een tantramasseur mag geen seksuele handelingen verrichten binnen een behandeling”, meende de officier van justitie. D. benadrukte in de Utrechtse rechtszaal zelf opnieuw zijn onschuld.

Volgens het openbaar ministerie manipuleerde de 54-jarige Rhenenaar kwetsbare vrouwen die bij hem kwamen voor hulp voor hun trauma’s tot seksuele handelingen. Dat gebeurde gaandeweg de sessies, waarbij de man zelf vaak ook naakt was. Bij vier van de zes vrouwen kwam het zelfs tot gemeenschap, telkens zonder condoom. ,,Het eigen gerief stond bij hem voorop”, aldus de officier van justitie. ,,Het is D. die naar seks toe werkt, die de vrouwen manipuleert.”

Tegen hun zin

De Rhenenaar ontkent dat hij zonder overleg en tegen hun zin seksuele handelingen bij zijn cliëntes verrichtte. Voor elke sessies besprak hij ‘bij een kop thee’ wat er kon gaan gebeuren. Ook vond hij het ook de verantwoordelijkheid van de vrouwen om zelf aan te geven wanneer ze wilden dat hij stopte, maar volgens de aanklaagster was er geen sprake van een gelijkwaardige relatie. Door zijn overwicht als hulpverlener dachten de vrouwen dat de seksuele handelingen hen van hun trauma’s zou ‘helen’, aldus de officier.

,,Ze dachten te werken aan hun herstel, maar kwamen bedrogen uit”, benadrukte de aanklaagster de psychische gevolgen voor de zes vrouwen. ,,Je hebt me niet alleen verkracht, maar ook ontkracht”, vertelde een van hen vorig week op de eerste dag van het proces. De zes vrouwen claimen tienduizenden euro’s schadevergoeding van D.

Hetze en haatcampagne

De raadsman van de Rhenenaar bepleitte vrijspraak, onder meer omdat de handelingen in overleg en met toestemming zouden hebben plaatsgevonden. Zelf zag D. zich als slachtoffer van ‘een hetze en haatcampagne’, aangewakkerd door het Meldpunt Tantra Misbruik. In besloten Facebookgroepen en binnen het meldpunt zouden de vrouwen ervaringen en verklaringen hebben uitgewisseld en op elkaar hebben afgestemd. Ook zou er druk zijn uitgeoefend om aangifte te doen. Een door de verdediging ingeschakelde deskundige noemde het risico dat de vrouwen elkaar bewust of onbewust beïnvloed hebben ‘niet verwaarloosbaar’.

De advocaat verzette zich ook tegen de opvatting van het openbaar ministerie dat intieme aanrakingen binnen een tantrabehandeling altijd uit den boze zijn. Hij wees op een tiental getuigenverklaringen van vrouwen die zeer te spreken zijn over de behandelingen van D. ,,Er bestaat een behoefte aan binnen de samenleving”, concludeerde de raadsman. Een van de slachtoffers zou ook bewust op zoek zijn geweest naar een erotische massage.

Onderling contact

De officier van justitie erkende dat de vrouwen onderling contact hebben gehad en dat er over en weer was aangemoedigd om aangifte te doen, maar van beïnvloeding en afstemming zou geen sprake zijn geweest. ,,Hun twijfels over het gedrag van verdachte zijn niet ontstaan door onderlinge contacten. Ze zijn alleen bevestigd”, aldus de aanklaagster. Naast een ontzegging om vier jaar als masseur of therapeut te werken, eiste ze als bijzondere voorwaarde voor D. ook een contactverbod met de zes aangeefsters.

De Utrechtse rechtbank doet dinsdag 23 april uitspraak. ,,Er ligt een smet over mij”, klaagde D. in zijn slotwoord dat hij ten onrechte als zedenpleger is gestigmatiseerd en met de nek wordt aangekeken. Hij zou altijd ‘uiterst zorgvuldig’ en ‘liefdevol’ hebben gehandeld, met alleen de beste bedoelingen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei