De laatste kerstdienst van de katholieke kerk in Lunteren, afgelopen kerst.
Volledig scherm
De laatste kerstdienst van de katholieke kerk in Lunteren, afgelopen kerst. © Herman Stöver

Einde dreigt voor katholieke Gedachteniskerk in Rhenen

RHENEN - De Gedachteniskerk van Rhenen dreigt de komende jaren de deuren te moeten sluiten. De Room-Katholieke parochie zalige Titus Brandsma - waar Rhenen onder valt - is van plan om drie van haar kerkgebouwen te sluiten.

Naast Rhenen gaat het om kerkgebouwen in Oosterbeek en Renkum. De voorgenomen sluiting wordt aangekondigd in een brief die pastoor Henri ten Have deze week aan de parochianen heeft gestuurd. Daarin staat dat de parochie voornemens is om de komende jaren de kerken van Rhenen, Renkum en Oosterbeek te sluiten.

Minder kerkgangers en een exploitatietekort

Zowel de terugloop in het aantal kerkgangers als de financiële situatie van de parochie is de reden voor de dreigende sluiting. De parochie heeft al sinds 2017 een exploitatietekort. Een werkgroep heeft de conclusie getrokken dat het huidige aantal kerkgebouwen niet langer te bekostigen is.

Het kan nog enkele jaren duren voordat de deuren van de Gedachteniskerk ook daadwerkelijk dichtgaan. De komende maand houdt de parochie diverse bijeenkomsten voor de geloofsgemeenschap om over de dreigende sluiting te praten. In Rhenen is die informatiebijeenkomst op woensdag 4 september in de Gedachteniskerk. Daar wil het bestuur onder andere met de gelovigen praten over hoe de parochie aanwezig kan zijn in de geloofsgemeenschappen waar straks geen kerkgebouw meer staat.

Kerk Lunteren ging al eerder dicht

Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. De katholieke kerk kampt al jaren met teruglopende aantallen in het kerkbezoek. In 2014 werd al de verwachting uitgesproken dat de kerken in Wageningen, Ede en Veenendaal de meeste kans maken open te blijven, met Bennekom als goede vierde. Voor Rhenen, Renkum en Oosterbeek werd sluiting op middellange termijn voor mogelijk gehouden. Begin dit jaar sloot de kerk in Lunteren al de deuren. Die kerkgangers moeten tegenwoordig naar Ede.

De Gedachteniskerk in Rhenen
Volledig scherm
De Gedachteniskerk in Rhenen © Titus Brandsma Parochie
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei