Volledig scherm
Het verwarmde fietspad over het Onderlangs tussen Wageningen en Renkum. © Tamara Reijers

Fietspad op zonnepanelen bij Rhenen

RHENEN - Het fietspad tussen Rhenen en Driebergen langs de N225 wordt een ‘fietspad van de toekomst'. De provincie Utrecht wil daar een proef doen met het opwekken van energie uit het fietspad.

In 2020 gaat de provincie Utrecht aan de slag met twee fietspaden, waaronder een fietspad langs de N225 van Rhenen naar Driebergen. Op beide fietspaden worden op een kort traject zonnepanelen aangebracht op het wegdek. De proef moet uitwijzen of deze vorm van energiewinning zich leent om in de toekomst vaker en op grotere trajecten toe te passen.

Fietspad van de toekomst

De N225 tussen Driebergen en Rhenen is aangemerkt als ‘Fietspad van de toekomst’. Hier kunnen nieuwe ideeën en innovaties worden toegepast en getest. Op een nog nader te bepalen locatie op het fietspad brengt de provincie over een lengte van 25 meter zonnepanelen aan om te testen of ze in de winter het fietspad kunnen verwarmen om zo de gladheid te bestrijden. Dat scheelt ook strooizout dat op de weg en in de bermen achterblijft.

Wageningen en Ede al ‘verwarmd’

Wageningen heeft al enkele jaren een verwarmd stuk fietspad over het Onderlangs. Het wegvak wordt verwarmd door warmteopslag onder het asfalt. Ook Ede heeft een verwarmd pad dat bij vorst niet glad wordt. Het is enkele honderden meters lang en ligt tussen de J.T. Tooroplaan en de Reehorsterweg. Op dit fietspad rijden veel scholieren van en naar de Kenniscampus in Ede-Zuid. 

Wageningen krijgt een snelfietsroute naar Arnhem met ‘vloerverwarming’ ter hoogte van Renkum. Met restwarmte van papierfabriek Parenco wil de provincie Gelderland 1,7 kilometer fietspad verwarmen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei