Het gemeentehuis van Rhenen.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Rhenen. © Herman Stöver

Fors tekort in Rhenen door invoering abonnementstarief in de zorg

RHENEN - Een tekort van 350.000 euro. Dat bedrag loopt Rhenen jaarlijks mis door de invoering van het abonnementstarief in de wmo. ,,En de vrees is dat het om structurele tekorten gaat, zegt wethouder Jolanda de Heer. 

Gemeenten in Nederland luidden eind 2019 al de noodklok over de rekening voor de hulp aan oudere inwoners. De kosten lopen enorm op terwijl de inkomsten dalen.

 Wethouder Jolanda de Heer van Rhenen meldde onlangs  dat Rhenen er 350.000 euro extra bij inschiet. Aanvankelijk leek het er met de jaarrekening nog goed uit te zien, vertelde ze in de laatste vergadering van de raadscommissie. ,,Maar we krijgen nu en masse de rekeningen van de zorgverzekeraars binnen van december, januari en februari. En die schieten er zo'n 350.000 euro overheen."

Drie ton tekort vanwege abonnementstarief

Het grootste deel daarvan, zo'n drie ton, komt voor rekening van het wmo-abonnementstarief. Dit is een tekort over een geheel jaar, aldus de gemeente Rhenen. ,,Echter, de kosten zijn met name in de tweede helft van 2019 gestegen", aldus een woordvoerder van de gemeente. 

De invoering van het abonnementstarief per 1 januari 2019 is een de belangrijkste veroorzakers van de stijging, naast stijgende zorgkosten en het streven om inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Het abonnementstarief zorgt vooral voor meer kosten bij de huishoudelijke hulp. 

Quote

Er is ook een stijging te zien bij de individue­le begelei­ding en de dagbeste­ding.

woordvoerder gemeente Rhenen

,,Maar er is ook een stijging te zien bij de individuele begeleiding en de dagbesteding. De verwachting is dat de stijging structureel is.” Veel kan Rhenen er niet aan doen. Wethouder De Heer: ,,Mensen hebben juridisch recht op dat geld en we moeten dat als gemeente leveren.”

Meer aanvragen 

Met de invoering van het abonnementstarief in de wmo kijkt de overheid niet meer naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor thuishulp op maat. Iedereen betaalt vanaf dit jaar maximaal 19 euro per vier weken. Dat betekent dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van de wmo en meer aanvragen gaan doen.

De Vallei