Gault&Millau: Chef-kok Zoë Lensen uit Rhenen is verrassing van het jaar

AMSTERDAM/RHENEN - Zoë Lensen, chef-kok en eigenaar van restaurant Sal do Mar in Rhenen, is door restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen tot Verrassing van het Jaar. Het beste Groentegerecht van het Jaar is gemaakt door Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen. 

Het is een gerecht van acht verschillende boontjes (afkomstig uit De Ommuurde Tuin in Renkum) in rollade vorm met crème van de mahonieboom (uit het Groesbeekse voedselbos Ketelbroek) dat de smaak heeft van gebakken uien. Zijn restaurant is ook de hoogste nieuwe binnenkomer en dat genereert de meeste aandacht, merkt Emile van der Staak. 

,,Een notering in de gids is belangrijk, het is niet allemaal vanzelfsprekend, zo snel ook want we zijn nog maar net open.  Maar de prijs voor beste Groentegerecht van het Jaar spreekt mij meer aan dan de hoogste nieuwe binnenkomer in de gids. omdat het op de inhoud is ontstaan. Al die jaren ontwikkelen we ons in een restaurant dat goed is in het bereiden van planten en als je daar in de vorm van een award erkenning voor krijgt, is dat belangrijker dan hoogste nieuwe binnenkomer.”

Nog een Gelderse prijswinnaar: de prijs voor het mooiste Terras van het Jaar is voor De Steenen Tafel in Arnhem. Nieuw in de gids is wijnbar Petit Louis in Wageningen.  Ook nieuw in de Gault Millau is De Limus in Nijmegen. 

Culinaire gids 

Volledig scherm
Kok Zoe Lensen aan het werk restaurant Sol de Mar in Rhenen. © Foto Raphael Drent

De nieuwe culinaire gids legt dit jaar de nadruk op laagdrempelige restaurants die snel en ‘prijsvriendelijk’ zijn. Deze aparte categorie is vergelijkbaar met de Bib Gourmand van Michelin. De gids komt tot stand dankzij onafhankelijke inspecteurs, zo zegt Gault&Millau. 

Zij bezoeken de restaurants en delen die in op een schaal van 1 tot 20. Restaurants die 13 punten of hoger scoren, staan in de gids. Restaurants met 12 punten krijgen een vermelding online. 

Beste chef

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is uitgeroepen tot Chef van het Jaar. De titel van Jonge topchef van het Jaar gaat naar Thijs Meliefste van Meliefste in Wolphaartsdijk.

De Vallei