In Veenendaal waren er 250 nestkastjes beschikbaar. Die moesten nog wel zelf door de bewoners in elkaar getimmerd worden. De belangstelling was groot.
Volledig scherm
In Veenendaal waren er 250 nestkastjes beschikbaar. Die moesten nog wel zelf door de bewoners in elkaar getimmerd worden. De belangstelling was groot. © Herman Stöver

Gratis nestkastjes in Rhenen tegen de jeukrups maar wees snel, ze vliegen de deur uit

updateRHENEN - Nestkastjes tegen de jeukrups. Ook Rhenen gaat nestkastjes inzetten om de eikenprocessierups te bestrijden. Rhenenaren kunnen er gratis eentje ophalen. Wel zolang de voorraad strekt en wees er snel bij want ze vliegen de deur uit.

Een van de manieren om de eikenprocessierups te bestrijden is het ophangen van nestkastjes voor onder andere koolmezen. De mezen eten de rupsen graag. Inwoners van Rhenen kunnen tot 5 maart een gratis nestkastje aanvragen. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eiken, wil de gemeente de komst van mezen stimuleren.

Rhenen heeft honderd nestkastjes beschikbaar, maar daarvan zijn inmiddels 75 kastjes al vergeven, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het gemeentebestuur gaat dinsdag bekijken of er extra nestkastjes bijbesteld worden.

Aanvragen kan via nestkastje@rhenen.nl. De actie geldt zolang de voorraad strekt. Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd. Rhenenaren moeten wel zelf het nestkastje ophangen. En dan ook ophangen in de buurt van een eikenboom.

Kastjes timmeren in Veenendaal

In Veenendaal konden bewoners vorige maand zelf een nestkastje in elkaar timmeren om de jeukrups te bestrijden. De gemeente had materiaal voor 250 van die kastjes beschikbaar gesteld en die gingen als warme broodjes over de toonbank.

150 kastjes in Ede

In Ede komen ook nestkastjes te hangen, al was dat afgelopen donderdag nog onderwerp van gesprek in de gemeenteraad omdat sommige partijen het wel lang vinden duren. Ede krijgt er 150, aan de hand van gegevens van vorig jaar wordt bekeken wat de beste plaatsen zijn om deze kastje op te hangen.

De inwoners van de plaatsen waar de kastjes het beste tot hun recht komen, worden benaderd, aldus een woordvoerder van de gemeente. De kastjes worden kosteloos verstrekt.

De bestrijding van de eikenprocessierups kostte de gemeente Ede vorig jaar een bedrag van rond de 300.000 euro.

De Vallei