Volledig scherm
Grebbesluis staat ondanks droogte nog open richting de Grift zodat er nog steeds water uit gepompt mag worden voor besproeiïng © Herman Stöver

Grebbesluis: de dorstlessende kraan van de hele Vallei bij Rhenen

RHENEN - De Grebbesluis in Rhenen is de afgelopen droge weken de reddende engel geweest van boeren, burgers en gemeenten in de Gelders/Utrechtse Vallei. Het is de kraan die ervoor zorgde dat de Grift, Valleikanaal en Eem niet droog zijn gevallen, omdat de Rijn via de sluis water bleef leveren.

Velen profiteerden de afgelopen weken van het water. Niet alleen de boeren, maar ook bijvoorbeeld de gemeente Utrechtse Heuvelrug die toestemming kreeg om water uit de Grift te halen om kwetsbare jonge aanplant van water te voorzien.

De Grebbesluis is het inlaatpunt met de grootste capaciteit van waterschap Vallei en Veluwe. Gemiddeld wordt 1 kuub water per seconde vanuit de Rijn een paar meter lager de Grift ingesluisd. Indien gewenst kan de sluis zelfs 6 kubieke meter water per seconde verwerken. Voor landbouwers noodzakelijk om het land te beregenen. En zonder dit water uit de Grebbesluis zouden de historische stadsgrachten van Amersfoort droog kunnen vallen.

Schutsluis

De sluis, die verscholen ligt onder provinciale weg N225 aan de oostelijke voet van de Grebbeberg, is een paar jaar geleden gemoderniseerd. Vroeger was het een schutsluis, waar schepen konden passeren. Vooral voor turfschepen vanuit Veenendaal had die een functie. Die schutsluis is in de negentiende eeuw vervangen door een eenvoudiger inlaatsluis. Schepen konden er niet meer langs, wel werd er Rijnwater de Grift ingelaten. En dat kan nu nog steeds, tot geluk van velen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei