Volledig scherm
De koninginnenpage. © Utrechts Landschap

Grootste vlinder van Nederland gezien op Plantage Willem III

RHENEN/ ELST - In het natuurgebied Plantage Willem III  tussen Elst en Rhenen is deze week een koninginnenpage gezien. De vlinder is één van de grootste van Nederland met een voorvleugellengte van gemiddeld 32 tot 41 millimeter.

Terreinmedewerker van het Utrechts Landschap Gerrit Spies zag de veelkleurige vlinder tijdens werkzaamheden in het natuurgebied Plantage Willem III, dat ligt tussen Elst en Rhenen. ,,Ik heb deze vlindersoort niet eerder gezien’’, reageert Spies, die meteen een foto nam. ,,Heel bijzonder. De koninginnenpage valt op door zijn grootte en zijn geel-zwarte kleuren. Als ie vliegt zie je hem gauw. Deze vlinder houdt van de warmte.’’

Volgens Spies is het kruidenrijke natuurgebied Plantage Willem III een ideaal leefgebied voor de vlinder, die zich normaal meer in het zuiden ophoudt. Op het 200 hectare grote natuurgebied bij Elst zorgen tientallen koeien, paarden en damherten voor een gevarieerde vegetatie. Al die verschillende planten trekken talloze insecten en vlinders aan.

Koudbloedig

Spies vermoedt dat de hoge temperaturen van invloed zijn op de aanwezigheid van de koninginnenpage in de Utrechtse Heuvelrug. Vlinders zijn koudbloedig, pas bij een temperatuur van minimaal 20 graden Celsius gaan ze vliegen.

Ook een inwoonster van Veenendaal zag ‘dezelfde vlindersoort in haar tuin’. Zo reageerde zij op het bericht van het Utrechts Landschap op Twitter dat een medewerker een koninginnenpage was tegengekomen. 

Volledig scherm
Koninginnepage Utrechts Landschap © Renk Ruiter.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei