Volledig scherm
Het voormalige museum Rondeel waar de historische vereniging van Rhenen - nu nog - onderdak heeft. © Cord Otting

Historische vereniging Rhenen dreigt dakloos te worden

RHENEN - De historische vereniging van Rhenen dreigt dakloos te worden. Voorzitter Willem van Ommeren luidde vorige week de noodklok. 

De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen (HVOR) is een vereniging met zo'n 600 leden, een eigen blad en een enthousiaste groep mensen die historisch onderzoek doet in Rhenen, Achterberg en Elst. De vereniging zit al sinds jaar en dag in de voormalige brandweerkazerne.

,,Een mooie plek in het centrum waar we goed uit de voeten kunnen”, aldus voorzitter Willem van Ommeren van de HVOR. Maar de gemeente gaat dat gebouw verkopen aan de stichting ’t Brandtweer

Nauwelijks plek in de herberg

De nieuwe eigenaar heeft wel plek, maar dat is een kleine ruimte onder het schuine dak van zo'n 20 vierkante meter. Nu heeft de HVOR nog zo'n 140 vierkante meter om te werken en te vergaderen. Gesprekken met de nieuwe eigenaar en met burgemeester Hans van der Pas hebben nog geen resultaat opgeleverd. 

Willem van Ommeren: ,,Tot op heden is het aanbod van de stichting 't Brandtweer onacceptabel voor wat betreft vierkante meters en financiën. We hebben aan de Gedachteniskerk gedacht maar die toekomst is ook onzeker.”

Helemaal vervelend omdat de HVOR in die met sluiting bedreigde kerk lezingen houdt. Van Ommeren: ,,De hele vereniging is zoekende, met name in en rond het museumkwartier.”

Quote

We hebben aan de Gedachte­nis­kerk gedacht maar die toekomst is ook onzeker

Willem van Ommeren, Voorzitter HVOR

Afsluitbare ruimte

Burgemeester Van der Pas heeft laten weten dat er wel mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld in gebouw De Westpoort, maar niet voor een ruimte die de HVOR voor zichzelf heeft en die ze af kunnen sluiten.

En dat is nu net wat de historici graag willen: ,,Voor ons is het hebben van een eigen home belangrijk. Met een afsluitbare ruimte voor kostbare techniek , boeken, archeologie en foto’s.”

Van Ommeren sprak eerder in tijdens de raadscommissie en omschreef de waarde van de apparatuur op zo'n 25.000 euro. Leden van de HVOR maakten twee jaar geleden op de computers nog een virtuele wandeling door het Rhenen van 1700.

Contributie

De vereniging heeft nog enkele maanden de tijd. Van Ommeren: ,,Volgens de stichting ’t Brandtweer is het in het begin van 2020 maar we hebben officieel nog geen definitieve datum.”

De HVOR wil niet de contributie verhogen. ,,Vergeleken met de verenigingen in de regio is onze contributie aan hoge kant, verdere verhoging is eigenlijk niet bespreekbaar.”

De contributie is momenteel 23,50 euro per jaar. De HVOR krijgt geen subsidie voor huisvesting zoals bijvoorbeeld in Veenendaal gebeurt. Uit de contributie krijgt de vereniging gemiddeld zo'n 12.500 euro per jaar.

De Vallei