Volledig scherm
De brand in de Rhenense pizzeria. Foto Peter Kühl

Horecabaas uit Rhenen verdacht van brand stichten bij concurrent

EDE - Het Openbaar Ministerie denkt te kunnen bewijzen dat een concurrerende horeca-ondernemer achter de brandstichting zat bij Pizzaria Bella Venezia. Deze 39-jarige ondernemer staat dinsdag voor de rechter in Utrecht. De brand in de eetgelegenheid aan de Herenstraat in Rhenen vond ruim twee jaar geleden plaats.

Voor de brand op 14 september 2014 werd eerder al een 30-jarige man veroordeeld. Hij was een oud-medewerker van de pizzeria. In hoger beroep kreeg hij een jaar celstraf, plus een half jaar voorwaardelijke celstraf. Deze man heeft altijd verklaard aangezet te zijn tot brandstichting door de 39-jarige.

Brandstichting
De 30-jarige Rhenenaar, geboren in Afghanistan, was nog maar net in Nederland en sterk afhankelijk van zijn vriend, bij wie hij eerder ook gewerkt had. Deze man zou hem gedwongen hebben bij de pizzeria te gaan werken en de brandstichting te plegen. De ondernemer was jaloers op het succes van Bella Venezia, verklaarde de 31-jarige destijds. Dat verhaal werd ook altijd geloofd door het Openbaar Ministerie. Groot probleem was dat dit lastig te bewijzen bleek.

Vrijlating
Na twee jaar denkt het OM toch voldoende bewijs te hebben. Deze tweede verdachte zit momenteel niet vast. Kort na de brand heeft de Rhenenaar wel een week in de cel gezeten. Wegens gebrek aan bewijs is hij destijds weer vrijgelaten. De Rhenenaar heeft enige betrokkenheid altijd ontkend.

Schade
De brand in de nacht van 14 op 15 september richtte grote schade aan in het restaurant aan de Herenstraat. De woningen eromheen moesten tijdelijk ontruimd worden. Het restaurant van de familie Salah ging eind 2015 weer open. Twee weken geleden werd het restaurant overgenomen door nieuwe exploitanten.

De Vallei