Volledig scherm
IJs-ei voor kroonkraanvogels in Ouwehands. © Ouwehands Dierenpark

IJs-ei koelt kroonkraanvogels in Ouwehands af

RHENEN - De kroonkraanvogels in Ouwehands hebben op deze tropisch hete woensdag een ijskoude traktatie gekregen om af te koelen. De vogels in het Rhenense dierenpark smullen van bevroren krekels en sprinkhanen in een met ijs gevulde eierschaal.

De schaal van een struisvogelei komt uit de vriezer en was een dag eerder gevuld met de insecten en volgegoten met water. „Een heerlijke koele versnapering voor de kraanvogels”, zegt hoofd dierverzorging Dirk-Jan van der Kolk.

Het ijs-ei is een extraatje voor de vogels, die ook een vijver beschikbaar hebben om in af te koelen. Dat doen ze dan ook graag, aldus Van der Kolk. „Ze nemen regelmatig een duik.”

Beren en apen
Ook de andere dieren in het park krijgen extra koel eten om de warmte te trotseren. Zo zijn er watermeloenen uit de koelkast gehaald voor de bruine beren, krijgen de ijsberen blokken ijs met vis en vlees en genieten de apen van fruitijsjes.

Water
De orang-oetans in het park hebben het helemaal feestelijk: bij de mensapen worden her en der in het verblijf kuipen neergezet, met daarin een laagje water van 10 centimeter diep. Van der Kolk: „Dat vinden ze geweldig. Ze scheppen het water over van de ene naar de andere kuip en gaan er met hun handen in. Ze spelen er eigenlijk net zo mee zoals kleine kinderen dat doen in een opblaaszwembad.”

De Vallei