Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Inbraakgolf teistert Rhenen: 22 meldingen in anderhalve maand

RHENEN - Een inbraakgolf teistert momenteel de gemeente Rhenen. Tussen eind juni en halverwege augustus waren er volgens wijkagent Florus Noppen liefst 22 inbraakmeldingen. Ter vergelijking: in de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er maar negen. 

Volgens de politie is er sprake van 'een forse toename van het aantal inbraken' en is hulp van inwoners hard nodig om de inbrakenhoos te stoppen. ,,We zijn écht afhankelijk van melders. Als mensen de politie niet bellen, wordt het lastig de inbrekers te pakken’’, zegt Noppen. 

Inbraakgeluiden

De inbraken zijn vooral 's nachts. Ook in de nacht van woensdag op donderdag was het raak, aan de Middelbuurtseweg op de grens van Rhenen met Veenendaal. Een omwonende hoorde inbraakgeluiden, zag twee mannen bij een scooter en belde 112. Toegesnelde agenten kwamen het op de vlucht geslagen duo op het spoor. 

Het ging om een 19-jarige Rhenenaar en een 29-jarige uit Elst (Utrecht). Bij het naderen van de politie schrok de passagier van de scooter zo erg, dat hij een tas vol inbrekersspullen in de struiken gooide. Die is in beslag genomen.

Last onder dwangsom

De politie onderzoekt of de twee te maken hebben met de eerdere inbraken. De scooterbestuurder, de 19-jarige Rhenenaar, is volgens de wijkagent al drie keer eerder gepakt met inbrekersspullen. ,,Maar we hebben hem nog niet gepakt voor een inbraak zelf. Voor alleen het lopen met inbrekersspullen, kunnen we iemand maar een dag vastzetten.’’ De gemeenten Rhenen en Veenendaal willen het duo de volgende keer een last onder dwangsom opleggen. Dat houdt in dat ze een boete kunnen krijgen die kan oplopen tot 5.000 euro per overtreding. 

Afgelopen tijd werd in Rhenen onder meer ingebroken aan de Groeneweg, Prunuslaan, Molenstraat en Jan van Arkelweg, en in Elst aan de Rijksstraatweg en Woudweg.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei