Eerste paring reuzenpanda's in ouwehands dierenpark Rhenen
Volledig scherm
Eerste paring reuzenpanda's in ouwehands dierenpark Rhenen © Ouwehands Dierenpark

Is panda Wu Wen zwanger? ‘Even een echo maken, dat gaat niet’

RHENEN - ‘Even’ een echo maken om te kijken of reuzenpanda Wu Wen zwanger is, dat gaat niet. Sinds de paring van Wu Wen en Xing Ya eind januari houden de verzorgers de vrouwtjespanda van Ouwehands Dierenpark in Rhenen nauwlettend in de gaten.

,,Hoe knuffelbaar ze er uitzien, panda's zijn en blijven roofdieren. Dus even het pandaverblijf binnengaan om een echo te maken, dat zit er niet in’’, zegt Kevin Kruissen van de Rhenense dierentuin.

,,De verzorgers oefenen het wel met Wu Wen, maar nog zonder effect.’’

Er kan sprake zijn van schijndracht 

Het gedrag van de panda wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Ook wordt dagelijks urine opgevangen en onderzocht op zwangerschapshormonen – net als bij een menselijke zwangerschapstest. Kruissen: ,,Al is dat niet waterdicht, er kan sprake zijn van schijndracht.’’

Een pandabeer heeft een draagtijd van 140 dagen, maar daarmee is niet simpel te zeggen wanneer Wu Wen uitgerekend zou moeten zijn. ,,Een panda kan – net als een ijsbeer bijvoorbeeld – na de paring de bevruchting uitstellen. Het dier kan dan zelf bepalen wanneer de omstandigheden optimaal zijn.’’

Eigenlijk is pas bij een eventuele bevalling echt duidelijk of er sprake is van een zwangerschap. Tot die tijd blijft het afwachten.

De Vallei