Volledig scherm
PREMIUM
Henk Deys. © Herman Stöver

Kaarten vertellen het unieke Rhenense verhaal

RHENEN - Op de expositie 'Rhenen op de kaart' in het Stadsmuseum Rhenen zijn vijftig kaarten uit de collectie van inwoner Henk Deys te zien. ,,Een kaart hoeft niet mooi te zijn. Wat ik mooi vind, is om de geschiedenis ervan na te pluizen."

Tijdens zijn lagere schooltijd knipte de nu bijna 86-jarige Henk Deys al kaarten uit de krant. Inmiddels heeft de Rhenenaar honderden kaarten en plattegronden verzameld, vaak met zijn woonplaats en omgeving als onderwerp. ,,De 19e eeuw is mijn interessegebied. Er werden toen veel kaarten uitgegeven, waar tegenwoordig maar weinig belangstelling voor is in de kaartenwereld. Die kan ik dus goedkoop opduikelen. Vaak staan er rivieren op. Dat komt omdat in 1825 werd bepaald dat alle grote rivieren in ons land in kaart moesten worden gebracht. Zo heb ik mooie exemplaren in mijn bezit kunnen krijgen waar Rhenen op staat", vertelt Deys,

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei