Volledig scherm
In 2014 protesteerden scholieren al tegen de gevaarlijke kruising op de N233. Sinds vorig jaar staan daar flitspalen. © Foto Raphael Drent

Kruising Achterberg gelijk in provinciale flits top vijf

RHENEN - De nieuwe flitspalen langs de N233 in Rhenen leveren de provincie heel wat geld op. De kruising van de Lijnweg en Achterbergsestraatweg, waar een tunnel moet komen, was vorig jaar goed voor 24.706 bekeuringen. Daarmee staat de kruising direct in de provinciale top vijf.

De flitspalen zijn vorig jaar geplaatst om vooral fietsers en wandelaars veiliger de provinciale weg over te laten steken.

Het dorp Achterberg knokt al jaren voor een veilige oversteek van de N233 naar Rhenen en terug. Zo'n 600 fietsers per dag steken daar over, waaronder scholieren. Het liefst willen de bewoners een tunnel en die lijkt er ook te komen.

De provincie Utrecht en de gemeente Rhenen zijn er al uit over de aanleg van een tunnel die 10 miljoen euro moet kosten. Rhenen moet dan wel zelf drie miljoen euro ophoesten en daar moet de gemeente nog een beslissing over nemen.

Te hard

Als tussentijdse maatregel is in de zomer van 2017 de snelheidslimiet op de kruising teruggebracht van 80 naar 60 kilometer per uur. In augustus van dat jaar zijn ook flitspalen geplaatst en geactiveerd. En die scoren als een malle, met 24.706 geflitste auto's. Het merendeel is voor te hard rijden. Van dat aantal werden 583 bekeuringen voor door rood licht rijden genoteerd.

De kruising bij Achterberg kwam daarmee op de vijfde plaats in de provincie Utrecht. De hele top vijf bestond trouwens uit nieuwe flitslocaties. Dat is niet zo verwonderlijk, laat de woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. ,,Je ziet vaak dat in het eerste jaar nieuwe flitspalen hoog scoren en de jaren daarna dalen, wanneer de mensen eraan gewend raken. Het is ook de bedoeling dat er minder hard wordt gereden.” De opbrengsten van alle boetes vloeien in de staatskas.

Vaker geflitst in Ede

Achterberg mag dan hoge ogen gooien, maar de kruising haalt het niet bij de flitspaal langs de N310 in de gemeente Ede. Op die plek ter hoogte van Harskamp liepen vorig jaar 28.580 automobilisten tegen de lamp.

Bij de Dreeslaan Zuid in Ede, bij winkelcentrum Stadspoort, gingen automobilisten vaker in de fout. Vorig jaar gebeurde dat 19.172 keer, waarvan 2.336 keer voor rijden door rood licht. Dat was in 2016 nog in totaal 10.455 keer in totaal. Op de Van Balverenweg-Oost in Bennekom ging de flitspaal vorig jaar 11.415 keer af.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei