Volledig scherm
OBK-lid Daan Kunneman is een van de leden die figureert in de video. © Youssef Girgis en Marit Bos

Leden van Rhenense showharmonie OBK schitteren in docu: ‘Ik hou van die club’

videoRHENEN/ EDE - Leden van showharmonie OBK uit Rhenen spelen de hoofdrol in een documentaire van journalistiekstudenten Youssef Girgis en Marit Bos. ,,De korte documentaire Con Bravura gaat over mensen die met hart en ziel voor een vereniging leven.”

Toen de Rhenense Youssef Girgis voor zijn opleiding aan de Christelijke Hogeschool Ede de opdracht kreeg een documentaire te maken, wist hij al snel waar het over moest gaan.

,,We wilden een film maken met een positieve noot”, vertelt hij. ,,De hoofdpersonen van de documentaire leven met hart en ziel voor hun vereniging en dat vind ik bijzonder.”

Girgis die zelf trompet speelt bij OBK Rhenen kent de mensen van de vereniging goed. ,,We kozen ervoor om Ria en Daan het verhaal te laten vertellen. Ria is van de oude stempel en komt pittig over.

Ze heeft haar eigen gedachten over hoe de muziekvereniging moet draaien. We hebben daar een jonger iemand tegenover gezet. Daan komt eigenlijk net kijken en zet zich net als Ria enorm in voor de vereniging.”

Quote

De vereniging kwam in volledig uniform langs om een serenade te brengen.

Youssef Girgis

In goede en slechte tijden

In de film is te merken wat de vereniging voor de leden betekent. ,,Ik hou van die club”, vertelt Ria. ,,In goede en slechte tijden zijn ze er voor me.”

Daan rijdt vier keer per week heen en weer vanuit Veenendaal om aan alle oefeningen en activiteiten mee te doen. ,,De vereniging geeft mij het gevoel dat ik nooit alleen sta en altijd ergens terecht kan.”

Girgis kent het gevoel uit eigen ervaring. ,,In 2011 heb ik een ongeluk gehad, waarbij ik beide benen brak. De vereniging kwam in volledig uniform langs om een serenade te brengen. We zijn er ook als iemand trouwt of bij een overlijden. Het is echt in voor- en tegenspoed.”

Lastig om financieel gezond te blijven

Volgens Girgis is het voor muziekverenigingen lastig om financieel gezond te blijven. ,,We wilden ook daarom graag laten zien hoe belangrijk muziekverenigingen zijn. Ze draaien volledig op vrijwilligerswerk, maar wanneer de vereniging vergrijst, levert dat een probleem op.

Bij OBK wordt er veel aandacht besteed aan het werven van nieuwe leden. We proberen kinderen op jonge leeftijd al aan ons te binden. Van de vijftig mensen met wie we op straat lopen, bestaat zo’n driekwart uit jongeren denk ik.”

De film van Girgis en Bos werd door docenten met een 8 beoordeeld. ,,Ze vonden de positiviteit die de film uitstraalt, fijn. We zijn heel blij met het cijfer.”

De korte film is te bekijken op de sociale media-kanalen van OBK Rhenen en hieronder:

De Vallei