Volledig scherm
De Laarsenberg in Rhenen © Renk Ruiter/Utrechts Landschap

Loofbomen krijgen meer de ruimte op de Laarsenberg in Rhenen

RHENEN - Naaldbomen gaan plaatsmaken voor loofbomen op de Laarsenberg in Rhenen. Utrechts Landschap wil meer met loofbomen doen, omdat dat de bomen zijn die er vanouds thuishoren. En een beter thuis bieden voor insecten.

Nog dit jaar wordt begonnen met het kappen van vooral naaldbomen op de Laarsenberg. Dat is het noordelijke deel van de meest oostelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, achter het Ereveld en Ouwehands Dierenpark richting Achterberg. Het zuidelijke deel heet Grebbeberg.

De bomen die de komende maanden gekapt worden zijn inmiddels voorzien van een bles (verfstreep). De bomen die blijven staan krijgen meer ruimte om uit te groeien tot grote, dikke bomen. 

Naaldboom

Vooral naaldboomsoorten als douglas en de Japanse larix worden gekapt. Het werk is er op gericht om de variatie in het bos te vergroten, nu zijn naaldbomen nog in de meerderheid. Grote en gezonde bomen krijgen de ruimte om verder uit te groeien. Hier en daar worden open plekken gemaakt om zo inheemse struiken wat meer de kans te geven. 

Inheemse loofbomen zoals eik, berk, lijsterbes en beuk, krijgen meer ruimte om uit te groeien tot grote, dikke bomen. Loofbomen trekken meer insecten en zijn daarom belangrijk voor een hogere biodiversiteit. 

Op de Laarsenberg zijn ook nu al beuken, berken en eiken te vinden. Het noordwestelijke deel van het bos op de Laarsenberg bestaat uit Japanse lariks- en Douglas-naaldbomen. Die bomen zijn na 1940 tot een halve eeuw geleden aangeplant. 

Houtoogst

Utrechts Landschap zet een houtoogstmachine in. Dankzij de brede banden wordt de bosbodem zo min mogelijk beschadigd. Wel wordt begrip gevraagd van de vele wandelaars omdat sommige paden afgezet moeten worden en soms beschadigd. Dat wordt hersteld.

Het hout wordt grotendeels hergebruikt als zaaghout, vezelhout en pallets. Kwalitatief mooi hout gaat naar de eigen timmerwerkplaats van Utrechts Landschap en wordt gebruikt voor het herstellen van molens, landhuizen en ander cultureel erfgoed van Utrechts Landschap.

Utrechts Landschap houdt woensdag 7 november een excursie over de werkzaamheden op de Laarsenberg. Om 15.00 uur wordt vertrokken vanaf de westzijde van de Levendaalselaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei