Derk van Lingen krijgt de Bronzen Leeuw opgespeld door koningin Juliana.
Volledig scherm
PREMIUM
Derk van Lingen krijgt de Bronzen Leeuw opgespeld door koningin Juliana. © Jan Ruland van den Brink

Militair stierf niet in oorlog, maar weduwe regelde graf op Grebbeberg

Derk van Lingen vocht in mei 1940 in Rotterdam, niet in de Grebbelinie. Hij overleefde de oorlog en overleed in 1954. Toch ligt hij begraven op de Grebbeberg waar enkel oorlogsslachtoffers liggen.

Volledig scherm
© DG

Ruim 850 militairen liggen begraven op de Grebbeberg. Ze sneuvelden tussen 9 mei 1940 en 5 mei 1945. Begraven worden op het ereveld is voorbehouden aan oorlogsslachtoffers. Zo staat het in de wet: militairen van de Nederlandse krijgsmacht die na 9 mei 1940 zijn gevallen en Nederlandse burgers die in de oorlog, strijdend tegen de vijand, het leven hebben verloren.

Voor twee mannen is een uitzondering gemaakt. De eerste is luitenant-kolonel Willem Frederik Hennink. Hij was in mei 1940 op de Grebbeberg commandant van het 8ste Regiment Infanterie (8 R.I.), drager van de Militaire Willemsorde. Hij overleed in 1948, dus na de oorlog. Zijn laatste wens was begraven te worden tussen de 162 militairen van zijn regiment die het leven lieten op de Grebbeberg.

De tweede uitzondering is Dr. Derk van Lingen, die op 20 februari 1954 in Doetinchem overleed. Van Lingen hoorde eveneens bij het 8ste Regiment Infanterie. Hij was reserve-kapitein, maar anders dan Hennink vocht Van Lingen nooit op de Grebbeberg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei