Volledig scherm
- © ANP

Mishandeling Syrische jongens in Rhenen; noodweer of opzettelijke mishandeling?

RHENEN/ ELST - Tegen een 51-jarige man  is woensdag vijf maanden gevangenisstraf geëist. Volgens de officier heeft de man een agent bedreigd en twee Syrische jongens mishandeld met een ijzeren staaf. 

De 29-jarige zoon van de verdachte hoorde twee maanden cel eisen wegens mishandeling.

De vader voelt zich op alle fronten benadeeld. ,,Bel je een keer de politie en dan word je zelf in de cel gegooid”, zei hij in de rechtbank.

Hij vertelde de rechtbank dat hij met zijn zoon in een auto door Rhenen reed. Zijn zoon stapte uit omdat hij iemand wilde aanspreken over het vernielen van een brommer. Die zoon werd mishandeld.

Daarna greep de vader in. En de gewaarschuwde agent die zich bedreigd voelde door de teksten die de Rhenenaar  uitsloeg? ,,Die agent is niet geschikt voor zijn beroep’’, stelde de man. 

Slachtoffers vertellen een ander verhaal

De slachtoffers vertelden een compleet ander verhaal. Zij zeiden dat zij op de stoep liepen. Opeens werden ze klem gereden door de verdachte.

 De zoon stak met een mes en vader sloeg met een ijzeren sleutel. De Syrische jongens vluchtten hun huis in. Ze vertelden dat zij een mes hadden gepakt om zichzelf te verdedigen.

Vader en zoon met strafblad

Vader en zoon hebben allebei een fors strafblad. De reclassering stelde vast dat bij vader en zoon veel mis gaat, maar dat ze allebei geen zin hebben om hun leven op orde brengen.

De reclassering adviseerde een onvoorwaardelijke straf. De officier nam dat over. Advocaat Willem Jan Ausma vond dat er sprake was van noodweer. Vader en zoon hebben twee weken in voorarrest gezeten dat is meer dan genoeg als straf, betoogde Ausma.

De rechtbank doet op 5 juni uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei