Volledig scherm
Het monument voor koning Frederik V van de Palts. © Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen

Monument winterkoning weer terug na 'anonieme' restauratie

RHENEN - Het monument van de winterkoning Frederik van de Palts keert volgende week terug in Rhenen. Een onbekende weldoener heeft voor de restauratie betaald.

Het gaat om het monument voor de koning die in de zeventiende eeuw in Rhenen het Koningshuis liet bouwen. Het monument verkeerde al jaren in een bijzonder slechte staat, groen uitgeslagen van de mos en met een afbrokkelende sokkel. 

Onbekende weldoener

Volledig scherm
Het verwaarloosde monument. © Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen

In 2015 bood een lid van de historische vereniging aan om de restauratie te betalen. Het was alleen echter enkele jaren wachten op de plannen voor de renovatie van de binnenstad. Wie de weldoener is, is niet bekend. ,,Hij wil graag anoniem blijven", zegt Pim Strous namens de historische vereniging. Het gaat om een bedrag van enkele duizenden euro's.

Strous laat weten dat het monument bij Buddingh Natuursteen in Veenendaal is gerestaureerd. ,,Vooral de sokkel is aangepakt, het beeld zelf is weer schoongemaakt." Het monument keert weer terug op de plek voor het appartementencomplex De Koningshof waar het ook in het verleden stond. Op 8 september, op Monumentendag, wordt het officieel onthuld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei