Volledig scherm
PREMIUM
Chefkok Nico Klaver van restaurant 't Kalkoentje in Rhenen: ,,Als kok moet je altijd nadenken over het waarom.’’ © Raphael Drent

Nico Klaver over dertig jaar ‘t Kalkoentje: ‘We zijn geen aapjes, die kunstjes leren’

Op vakantie kookt hij slow en uitgebreid, op zijn enige vrije dag in de week gaat hij uit eten en ‘s nachts zet hij de gourmetset aan. Kok Nico Klaver (56) praat over dertig jaar ‘t Kalkoentje in Rhenen. ,,En laten we er wat bij eten.’'

Een welkom op de parkeerplaats van het restaurant aan de Rijn. Het is een en al hartelijkheid als ik de herberg betreed. 

De man, chef-eigenaar van ‘t Kalkoentje, stelt je meteen op je gemak en het is iets voor het middaguur als het eerst glas witte wijn uit de Loire wordt geschonken.

Een mooi glas wit en een mooi glas rood, vertelt Nico Klaver over de lunch, die voor het eerst in dertig jaar in zijn eigen restaurant eet. Hij ruikt aan de wijn. ,,Ik rook bij wijn nooit vanille. Nu weet ik na heel lang wat ze daarmee bedoelen. Maar dat moet je leren.’’

Quote

Als leerlingen hier komen, vertel ik ze eerst hoe vreselijk het hier allemaal is.

Nico KLaver, chef-eigenaar 't Kalkoentje

De Vallei